Valeriu Gheorghiță (Facebook)

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat, miercuri, într-o conferință de presă că sunt situații în care chiar și medicii se numără printre cei care nu au înțeles rolul vaccinului anti-Covid. Mai mult, le cere acestora să nu mai facă recomandări dacă nu înțeleg fenomenul. De altfel sunt cunoscute ieșirile publice a unor medici care nu sunt de specialitate nici epidemiologi, nici virusologi sau pneumoftiziologi, dar care au opinii împotriva vaccinării anti-Covid.  

„Sunt și situații de medici care ei înșiși nu au înțeles care e rolul vaccinului în  general. Când nu înțelegi un fenomen, mai bine te abții să faci recomandări sau suni un coleg care știe mai multe. Și medicină e o știință care se învață și se uită. Când vedem toate datele științifice, trebuie să ne raportăm la ele. Informațiile se bazează pe științe, nu pe crezul personal”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat că este necesar ca medicii să înțeleagă că au un rol foarte important în societate, de educație sanitară primară. „Vaccinarea e singură măsură pe care o avem la înemână să ne protejăm de bolile transmisibile, de bolile contagioase, și mai nou față de afecțiunile oncologice, cum este vaccinul HPV. Nu pot să înțeleg de ce colegi de-ai mei, dar repet, sunt cazuri izolate, de ce colegi de-ai mei nu înțeleg cum funcționează un vaccin și care e rolul unui vaccin în prevenirea bolilor”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Cât privește campania de vaccinare în mediul rural, unde „tonul” este dat de cele mai multe ori de către preot, medicul Gheorghiță a afirmat care este bine venită și acest gen de abordare, ba chiar a explicat și ce fel de mesaj așteaptă în viitor. „Cred că da. Un mesaj pe care eu l-aș aștepta în perioada următoare ar fi: populația să aibă încredere în medici și oamenii să-și iubească mai mult aproapele”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Avocatul Poporului, după suspendarea internărilor care nu sunt urgențe: „Dreptul la asistență medicală nu poate fi îngrădit”

Articolul precedentGuvernul urmează să aprobe cuantumul minim al burselor pentru elevi
Articolul următorAUR este hotărât să îl suspende pe Iohannis dacă nu oprește criza politică