subventii partide
indemnizație

Președintele Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România ( CNDR), Daniela Tontsch, a declarat că indemnizația lunară a persoanelor cu dizabilități trebuie să crească deoarece nu se pot descurca cu suma pe care statul român o alocă.

Încă din 2017 s-au făcut eforturi pentru a atrage atenția asupra costurilor legate de dizabilitate.

Conform statisticilor ANPD de la sfârșitul anului 2020, în țara noastră sunt 850.000 de cetățeni români cu handicap, dintre care 71.000 sunt copii.

Cât reprezintă indemnizația primită de la stat

Pentru persoanele cu handicap grav, statul român alocă suma de 500 de lei, persoanele cu handicap accentuat primesc 375 de lei, iar celor cu handicap mediu este alocată suma de 60 de lei.

Daniela Tontsch, președintele CNDR, a mai precizat că indemnizația lunară este calculată conform OUG nr. 60/2017. Conform actului normativ, la baza modului de calcul este este Indicatorul Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este de 500 de lei, relatează Agerpres.

Mihaela Grecu, reprezentanta Ministerului Muncii, a explicat că din 2022 va crește valoarea prestațiilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități, iar ISR se va majora cu rata medie anuală a inflației, cu luna martie a fiecărui an.

Președintele Agenţiei Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Florica Cherecheș e conștientă cu nu se poate trăi cu 300 de lei sau 500 de lei pe lună. Totodată, Cherecheș a mai anunțat că, prin fonduri europene, ANDPDCA va acorda 17.000 de dispozitive asistive.

Uniunea Europeană intervine în sprijinul persoanelor cu handicap

La începutul anului, Comisia Europeană a adoptat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030). Astfel se discută despre un card de handicap la nivelul întregii Uniunii Europene care să ofere liberă circulație a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, se urmărește implementarea unui ghid prin care persoanele cu handicap să aibă o viață independentă și să aibă posibilitatea de-ași găsi un loc de muncă.

Statul român trebuie să vină cu un program de inserție socială pentru cei 850.000 de români vulnerabili și acces la servicii în viața de zi cu zi. Totodată, indemnizațiile pe care le primesc trebuie modificate pentru a avea un trai decent.

Avocatul Poporului avertizează că drepturile persoanelor cu handicap sunt încălcate

Articolul precedentOrban are soluția ieșirii din criză
Articolul următorAvocatul Poporului, după suspendarea internărilor care nu sunt urgențe: „Dreptul la asistență medicală nu poate fi îngrădit”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.