Dacian Cioloș

Se ascut spiritele între liderii coaliției de guvernare, în această seară copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș reacționând față de anumite critici aduse de Ludovic Orban – PNL, și Kelemen Hunor – UDMR.

Dacă vizavi de Orban replica vine după ce acesta a afirmat duminică că liberalii au nişte parteneri de guvernare care „parcă nu s-a născut aici”, referitor la faptul că nu i-a văzut la Ziua Drapelului Naţional, nu i-a văzut jurând pe Bibile sau să îşi facă cruce, în cazul liderului UDMR disensiunile sunt mai recente.

Ca lider al grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș a scris, pe Twitter că aprobarea planului de redresare al Ungariei a fost suspendată de Comisia Europeană, chiar dacă ministrul Justiției din Ungaria transmitea că informația potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”.

Ulterior, în această seară, Kelemen Hunor a spus referitor la declaraţia lui Dacian Cioloş că acesta din urmă nu reprezintă Guvernul, coaliţia sau România și că „a făcut una dintre greşelile cele mai mari ce pot fi făcute în politică”. Mai mult, Kelemen Hunor a subliniat că „nicio factură în politică nu rămâne neplătită”.

Declarațiile nu s-au oprit aici, Dacian Cioloș revenind în această seară cu o postare pe Facebook. Or fi cei trei parteneri, dar din afară nu prea pare că în coaliție este lapte și miere.

Am o săptămână foarte interesantă, în care am văzut că Ludovic Orban ne contestă apartenența la poporul și la tradițiile românești, în timp ce Kelemen Hunor îmi contestă apartenența la coaliția de guvernare, din cauza unei poziții la adresa lui Viktor Orban și a politicii duse de acesta. Regret să spun că sunt complet indiferent cu privire la reacțiile celor doi, pe care i-am apreciat de-a lungul timpului în calitatea lor de oameni politici.

Dar respectul meu are o limită atunci când nu există o oglindire corespunzătoare. Eu nu fac greșeala de a contesta o persoană pentru simplul fapt că uneori are opinii diferite de cele pe care le am eu. Cred că există valoare în poziții diferite de ale mele, dar nu accept lecții și țâfnoșenie demonstrativă de dragul unei bărbății politice absolut caraghioase.

Știu prea bine că Ludovic Orban a vorbit pentru un anumit public din interiorul PNL pe care îl curtează pentru alegerile interne, după cum înțeleg și că în cazul lui Kelemen Hunor e vorba de o declarație care se vrea dură ca să dea bine în fața amicilor de la Budapesta. Asta nu e politică, e lipsă de respect față de sine și are consecințe politice pe care cei doi le vor simți în timp. Până una alta, problemele dintre noi nu sunt ideologice sau naționaliste, ci stadiul reformelor aplicate de coaliția guvernamentală. Or, la acest capitol, amândoi sunt restanți și nicio declarație războinică nu le ascunde lipsurile.

Banii din planul de redresare negociați în Parlamentul European sunt destinați cetățenilor, inclusiv celor din Ungaria. Nu am muncit pentru sume care să ajungă în buzunarele camarilei lui Viktor Orbán. E atât de simplu, doar să ne dorim să facem diferența dintre interesul cetățenilor și dorințele personale ale unor politicieni”, a explicat Cioloș.

Articolul precedentDăncilă are șanse să primească insignă cu „angajatul săptămânii”. Isărescu, foarte mulțumit de prestația fostului premier
Articolul următorŞeful Direcţiei Anticorupţie Prahova, acuzat că nu-şi poate jutifica toată averea