Sursa foto: Pixabay

Decizia Arabiei Saudite de a majora prețul oficial al petrolului destinat pieței asiatice a dus la o creștere de 120 de dolari pe baril, informează news.ro.

Contractele futures pentru țițeiul US West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu opt cenți, adică la 118,95 de dolari pe baril, iar prețul petrolului Brent a crescut cu patru cenți, până la 119,76 de dolari. Cu toate acestea, în timpul tranzacțiilor a atins un maxim de 121,95 de dolari pe baril.

Arabia Saudită a majorat cu 2,10 dolari prețul oficial de vânzare al petrolului său în iulie, până la o primă de 6,50 dolari, cea mai mare înregistrată din mai, când prețurile au ajuns la cote istorice din cauza întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc.

De asemenea, și decizia reprezentanților OPEC de a crește producția pentru iulie și august cu aproape 650 de mii de barili pe zi a dus la creșterea prețului.

Citibank şi Barclays şi-au majorat previziunile de preţ pentru 2022 şi 2023

Reprezentanții Citibank au anunțat că fluxurile reconfigurate către Asia înseamnă clar că producția și exporturile rusești nu vor scădea considerabil, cum Uniunea Europeană s-a așteptat, după adoptarea mai multor sancțiuni severe.

„Din cele 1,9 milioane bpd de exporturi europene de ţiţei pe cale maritimă, aproximativ 900.000 bpd ar putea fi redirecţionate către alte pieţe, cum ar fi China/India, sau ar putea rămâne pe unele pieţe europene cu acces limitat la petrolul non-rusesc”, au precizat cei de la Citibank, informează Ziarul Financiar.

Totodată, Barclays preconizează că până la sfârșitul acestui an, producția de petrol rusesc va scădea cu 1,5 milioane bpd.

De asemenea, Eni din Italia și Repsol din Spania ar putea să înceapă să trimită petrol venezuelean în Europa din iulie pentru a putea compensa țițeiul rusesc.

Reamintim că Uniunea Europeană a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Rusie în urmă cu câteva zile. Pachetul include un embargo asupra petrolului rusesc și a produselor petroliere transportate pe mare. De asemenea, mai multe bănci și televiziuni rusești au fost afectate de măsurile luate. UE a impus noi sancţiuni și împotriva Belarusului.

Citește și articolul: Bulgaria va putea importa petrol rusesc prin portul Burgas

Articolul precedentControale ANPC în Centrul Vechi: amenzi, avertismente și oprirea temporară a prestării activității pentru zeci de operatori economici
Articolul următorRealizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia şi Flavors of Romania, tâlhărit în Timișoara de trei copii
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.