Burgas
Burgas. Sursa foto: youtube

Bulgaria va beneficia de o amânare cu privire la cumpărarea de petrol rusesc, a anunțat premierul bulgar Kiril Petkov. Un paragraf separat va fi redactat pentru Bulgaria, în care se va prevede o excepție „specială pentru noi, până la sfârșitul anului 2024”. Potrivit premierului bulgar, decizia „poziționează foarte bine Bulgaria”, permițând rafinăriei de petrol de la Burgas,  deținută de compania rusă Lukoil, să fie modernizată, pentru a putea funcționa cu combustibil diferit față de petrolul rusesc.

„Bulgaria rămâne singura țară care are un port, dar de fapt beneficiază de o derogare, iar acest lucru se datorează înțelegerii că rafinăria noastră este proiectată să funcționeze cu petrol rusesc”, a spus premierul Kiril Petkov.

El s-a arătat mulțumit că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei va fi adoptat, acest lucru oprind multe dintre fluxurile financiare către Rusia. Liderii statelor din Uniunea Europeană au ajuns la un consens asupra unui nou pachet de sancțiuni care include un embargo asupra importurilor a 90% din petrolul și produsele petroliere rusești până la sfârșitul anului.

Liderii statele membre au ajuns la un compromis după ce Ungaria și-a ridicat dreptul de veto asupra unei măsuri de întrerupere a aprovizionărilor de la conducta de petrol Drujba. Germania și Polonia, care primesc cantități prin devierea nordică a conductei Drujba, vor suspenda voluntar importurile până la sfârșitul anului, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după reuniunea Consiliului European. În ceea ce privește gazul sistat de Rusia pentru Olanda din cauza neplatei livrărilor în ruble, Kiril Petkov a spus că astăzi se așteaptă ca Gazprom să oprească gazul și pentru Danemarca.

Semnal de alarmă: Copiii români sunt cei mai expuşi sărăciei din întreaga Uniune Europeană

Articolul precedentJaponia: Femeile vor putea lua pilula de a doua zi doar cu acordul partenerului
Articolul următorSe va înființa Agenția Națională de Dezvoltare a Infrastructurii din Sănătate