Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Femeile din Japonia ar putea fi forțate să ceară acceptul partenerului pentru de a avea acces la pilula de a doua zi.

Conform oficialilor, această pilulă va fi aprobată cât de curând. Japonezele nu au avut acces la această măsură contraceptivă,timp de zeci de ani.

 Japonia va aproba pilula de a doua zi

Potrivit legislației în vigoare, o femeie are deja nevoie de acceptul partenerului pentru a face un avort chirurgical, relatează The Guardian.

”În principiu, credem că acceptul partenerului este necesar, chiar dacă avortul este indus de un medicament pe cale orală”, a declarat Yasuhiro Hashimoto, un oficial al Ministerului Sănătății, în fața unei comisii parlamentare, luna aceasta.

Mai multe organizații non-guvernamentale au avertizat că drepturile reproductive ale femeilor sunt încălcate

Consimțământul soțului devine o problemă atunci când există un dezacord când soțul o forțează pe femeie să nască împotriva voinței sale”, a explicat Kumi Tsukahara, membră fondatoare a organizației Action for Safe Abortion Japan, a declarat.

Pentru femei, a fi forțate să aibă o sarcină pe care nu și-o doresc reprezintă violență și o formă de tortură”, a adăugat ea.

Această politică poate avea consecințe tragice

Anul trecut, o femeie de 21 de ani a fost arestată după ce cadavrul nou-născutului ei a fost găsit într-un parc. Femeia, care a fost condamnată la închisoare cu suspendare, a declarat în fața instanței că nu a putut să pună capăt sarcinii.

Ea a explicat faptul că nu a putut obține consimțământul scris al partenerului său.

Medicii au insistat ca ea să obțină consimțământul, chiar dacă Ministerul Sănătății a declarat, ulterior, că situația ei era diferită, iar avortul ar fi putut fi făcut fără acordul partenerului, deoarece acesta nu a putut fi contactat.

Presa japoneză a relatat, de asemenea, situații în care medicii au refuzat să aprobe avortul în cazul unor femei agresate sexual, ceea ce i-a obligat pe oficialii Ministerului Sănătății să scrie Asociației Medicale din Japonia pentru a clarifica faptul că acceptul nu este cerut în cazurile de viol.

Articolul precedentSemnal de alarmă: Copiii români sunt cei mai expuşi sărăciei din întreaga Uniune Europeană
Articolul următorBulgaria va putea importa petrol rusesc prin portul Burgas
Jurnalist full-time / Pesimist part-time