Sursa: Facebook Centrul Vechi

Operatorii economici care au diverse puncte de lucru în Centrul Vechi din Capitală au fost verificați săptămâna trecută de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), nelipsind amenzile și alte sancțiuni.

Potrivit Agerpres, în decurs de două zile au fost realizate 82 de acțiuni de control, fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 538.000 lei, 22 de avertismente şi măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru 23 de operatori economici.

Verificările au fost efectuate de comisari ANPC din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov şi Municipiul Bucureşti, iar președintele Horia Constantinescu avertizează că deficiențele nu vor fi trecute cu vederea:

Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa „expiratelor”, gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută.

Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil. Nu ne lăudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi”.

Sursa citată arată și care au fost cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC – utilizarea unor produse expirate, a unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină şi ulei închis la culoare şi cu miros necorespunzător şi utilizarea unor vase şi ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului).

Alte nereguli au constat în lipsa specificării individualizate a ingredientelor în lista meniu, inclusiv a menţionării potenţialilor alergeni, depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime, schimbarea stării termice a produselor, din refrigerate în produse congelate, utilizarea unor produse alimentare congelate cu arsură de frig, folosirea unor spaţii frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate, prezenţa unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar sau lipsa cloraminei necesare igienizării.

Comisarii au mai descoperit că în unele spații produsele de cofetărie care erau depozitate în spaţiul frigorific nu aveau elemente de identificare şi caracterizare sau data limită de consum, iar cornetele de îngheţată erau păstrate afară, în aer liber, fără să fie acoperite şi ferite de praf şi de insecte.

Articolul precedentPSD și PNL își dau mâna: Primii bani din Programul „Anghel Saligny” urmează să ajungă la primării
Articolul următorCrește prețul petrolului. Cu cât se tranzacționeză barilul