Foto Pixabay

Poliția italiană a anunțat că a destructurat o rețea ce se ocupa cu vânzarea de certificate verzi europene false, dar și cu presupuse vaccinuri împotriva Covid, relatează trtworld.com.

Ancheta, coodonată de biroul procurorului de criminalitate cibernetică din Milano, a dezvăluit că mii de oameni sunt dispuși să plătească pentru certificatele false, chiar dacă asta poate însemna chiar și până la 6 ani de închisoare.

Uniunea Europeană a lansat pe 1 iulie certificatul digitat, ce a fost conceput pentru a premite cetățenilor din UE să călătorească, facilitând astfel deschiderea, în siguranță, sezonului turistic de vară.

Acest certificat conține un cod „QR”, care indică dacă posesorul acestuia a fost complet vaccinat, a trecut prin boală sau a fost testat negativ.

Certificatul verde european, la mare căutare printre români

Poliția a transmis că a preluat controlul a 10 canale pe serviciul de mesagerie criptat Telegram (concurența WhatsApp), conectat la conturi anonime de pe piețele din așa-numitul dark web, prin care a fost posibil să se contacteze vânzătorii, care au solicitat plata în criptomonedă.

Prețurile au variat între 130-155 USD (110-130 Euro) pentru un pachet „all inclusive” de certificat digital fals și pretinsul flacon de vaccin. Potrivit poliției italiene, unii cumpărători au venit din afara UE.

„Aproximativ 250.000 de utilizatori s-au înregistrat și o sută au încercat să interacționeze cu vânzătorii”, a declarat Gian Luca Berruti, șeful unității de fraudă cibernetică a poliției fiscale din Milano.

Până la șase ani de închisoare pentru fraudă și utilizare de documente false

Nu este clar dacă a fost predat vreun vaccin, dar poliția a spus că a găsit mai multe certificate Covid-19 contrafăcute. Acestea conțineau date de identificare false, codul „QR” generat special și numărul lotului unei prime și a doua doze de vaccin.

Berruti a declarat că poliția a identificat un număr de suspecți, dar a refuzat să dezvăluie alte detalii.

„Vrem să precizăm că oricine a fost găsit cu aceste certificate false, inclusiv cumpărătorii, riscă să fie urmărit penal pentru infracțiuni pedepsite cu până la șase ani de închisoare, cum ar fi frauda și utilizarea documentelor false”, a spus el.

Rețeaua a fost descoperită folosind două instrumente de inteligență artificială care permit poliției să monitorizeze internetul în timp real și apoi să interacționeze ca potențiali clienți. „Un fel de avanpost al nostru pe internet”, a mai spus Berruti.

Doi constănțeni, cu teste PCR false la intrarea în România

Articolul precedentDeputatul George Stângă, ales președinte al filialei PNL Galați
Articolul următorLudovic Orban, convins că Alexe și Chirica sunt nevinovați