Curtea de Apel București

Curtea de Apel București (CAB) obligă Guvernul să țină cont doar de testele Covid, nu de vaccinare sau trecerea prin boală, atunci când va impune restricții în cazul prelungirii stării de alertă, potrivit unei decizii a instanței. Aceasta nu este definitivă, apelul putând fi depus în termen de 15 zile de la comunicare.

Admite în parte acțiunea formulată și precizată. Anulează în parte HG 1183/2021 și HG 1242/2021 în ce privește condiționarea accesului și a participării destinatarilor acestui act administrativ normativ la serviciile și activitățile menționate în cadrul celor două hotărâri contestate și al anexelor la acestea, indiferent de persoana fizică sau juridică, de drept privat sau de drept public, care le asigura sau care le organizează, de prezentarea dovezii trecerii prin boală sau de prezentarea dovezii realizării schemei complete de vaccinare.

Minuta Curții de Apel București

Totodată, CAB menține celelalte dispoziții ale celor două acte administrativ normative criticate și obligă Guvernul României ca în toate măsurile ce se vor institui/menține odată cu prelungirea stării de alertă să aibă în vedere doar categoriile de persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS –CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, categoriile de persoane care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS –CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și categoriile de persoane care nu prezintă dovada efectuării unuia din cele două teste, urmând ca la stabilirea măsurilor la care se face referire anterior să fie respectat principiul nediscriminarii pe criterii de vaccinare sau trecere prin boală.

În motivarea deciziei sale, judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti precizează că, în cuprinsul celor două Hotărâri de Guvern, „nu sunt invocate dovezi medicale acceptate de OMS, potrivit cărora trecerea prin boală sau vaccinarea cu schema completă atrag imunitate totală de la contractarea acestui virus şi determina imposibilitatea transmiterii lui”, relatează Libertatea.

De altfel, instanța face trimitere și la notele de fundamentare a celor două Hotărâri de Guvern, dar și la informațiile oficiale ale INSP, din care reiese faptul că și persoanele vaccinate sau trecute prin boală se pot infecta sau reinfecta, dar și pot transmite virusul mai departe.

De asemenea, impunerea restricțiilor, în octombrie, în special în rândul celor nevaccinați, a făcut ca mulți dintre români să decidă vaccinarea împotriva Covid, mai ales că din acel moment prezentarea certificatului verde la intrarea în diverse spații publice, de exemplu, marile centre comerciale, a însemnat doar vaccinarea sau trecerea prin boală, fiind astfel eliminată și cea de-a treia variantă a certificatului verde, în accepțiunea inițială, a testului negativ Covid.

Grindeanu este adeptul certificatului verde

Articolul precedentMinisterul Dezvoltării aprobă construirea a 10 creșe
Articolul următorSe așteaptă condamnări de răsunet în fotbalul românesc. Suporterii, dezamăgiți de „cum se spală” banii prin sport