Grindeanu este adeptul certificatului verde

Vede necesară implementarea acestuia, dar și adoptarea unor măsuri „care să-i păzească pe cei care nu pot să se vaccineze”

Vicepremierul Sorin Grindeanu susține necesitatea implementării certificatului verde, dar pare să lase decizia la mâna „medicilor și specialiștilor în sănătate”, mai mult, consideră foarte important punctul de vedere al lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit căruia nu este de ajuns doar certificatul verde în contextul întâmpinării valului 5, ci și pregătirea pe celelalte componente, spitale sau accesul la antivirale.

„Eu sunt un adept al acestui certificat, dar am învăţat în această perioadă că trebuie să-i las pe cei care se pricep mai bine, medicii şi specialiştii în sănătate. Ca părere personală, cred că e nevoie de certificat verde, în acelaşi timp cu măsuri care să-i păzească pe cei care nu pot să se vaccineze. Eu am văzut punctul de vedere al ministrului Rafila, pe care îl susţin în totalitate”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică, la Digi24.

Cât privește votul acestui act normativ, Grindeanu afirmă că social democrații nu au o majoritate în Parlament, în vederea aprobării certificatului Covid, așa cum este redenumit de către Rafila, dar au o majoritate confortabilă alături de partenerii de guvernare. „În acest moment, Parlamentul e în vacanţă, dar ceea ce a spus ministrul Rafila cred că e extrem de important: că e nevoie să ne pregătim şi pe toate celelalte componente – pe ce înseamnă spitalele, pe ce înseamnă antiviralele în farmacii”, a menționat vicepremierul.

Totodată, Grindeanu a respins ideea potrivit căreia certificatul verde (varianta Cîțu) a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie, la presiunea AUR, care avea mii de protestatari la porțile Palatului Parlamentului. „Nu poate să vorbească PSD-ul de o teamă din partea unui bazin electoral. PSD-ul este cel mai mare partid din România şi a fost tot timpul în aceşti 30 de ani. Ştiţi, dacă vorbeam doar din punct de vedere electoral, probabil că era bine să nu intrăm la guvernare şi să-i lăsăm să se ducă până la capăt. Nu! Am luat decizii curajoase, cum trebuie să fie şi altele care sunt convins că vor fi luate în 2022”, a mai precizat vicepremierul Sorin Grindeanu.

Pe de altă parte, Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că certificatul verde este „o poveste de succes a Comisiei Europene, pentru că are ca obiectiv înlesnirea libertăţii de mişcare. Nu doar statele UE au adoptat acest Certificat verde, ci alte 60 de state ale lumii îl folosesc. Eu l-aş vedea ca o valoare adăugată, care vine în ajutorul cetăţenilor”.

Andrei Baciu (MS): „Utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea”

Articolul precedentAndrei Baciu (MS): „Utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea”
Articolul următorMinisterul Dezvoltării aprobă construirea a 10 creșe