Ministerul Dezvoltării (Facebook)

Ministerul Dezvoltării a anunțat aprobarea construcției a 10 noi creșe, în nouă localități, prin Programul Național de construcție de creșe, derulat din 2021 de ministerul de resort, se arată într-un comunicat semnat de ministrul Cseke Attila. Astfel, numărul total al creșelor aprobate pentru a fi construite, la nivel național, crește la 53.

„Ministerul Dezvoltării susține dezvoltarea echitabilă a localităților, de aceea, pentru fiecare municipiu reședință de județ și municipiu am aprobat construirea unei creșe sau două acolo unde numărul locuitorilor depășește 100.000. Am aprobat finanțarea pentru primele 43 de creșe în noiembrie, iar acum am aprobat alte 10 noi construcții în fiecare parte a țării”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul dezvoltării a precizat: în urma aprobării finanțării, construirea acestor creșe noi, moderne, intră în proces de achiziție publică, urmând ca, după aceea, să fie demarate lucrările de construcție.

Conform actului normativ aprobat, se vor construi creșe mici, cu o capacitate de 40 de antepreșcolari în Câmpia Turzii, Galați, Oradea, Orăștie și Vaslui, iar creșe mari, pentru 100-110 de copii în Deva, Galați și Roman. În Bârlad și Călărași vor fi construite creșe de dimensiuni medii. 

„Sprijinim educația timpurie a copiilor, tinerele familii și tinerele mame în întoarcerea pe piața forței de muncă după întemeierea unei familii și terminarea concediului de creștere a copilului”, a conchis Cseke Attila.

De altfel, la nivel local,  există primari care pun condiții în privința obținerii autorizațiilor de construire. La începutul lui 2021, un grup de clujeni au cerut avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) pentru construirea a 11 case, locuințe unifamiliale, pe un teren de 1,5 hectare din cartierul Sopor (un cartier periferic municipiului), însă edilul Emil Boc le-a cerut să construiască și să doneze către Primărie o creșă în schimbul avizului, motivând că în zonă nu există facilități de învățământ, potrivit Gazeta de Cluj.

O altă soluție privind creșterea numărului de locuri la creșe a fost oferită chiar de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), Gabriela Firea. Acesta a declarat imediat după învestirea sa că o variantă foarte bună este aceea de introducere a creșelor și grădinițelor chiar în incinta clădirilor de birouri din marile orașe. „MFTES va stabili politici publice necesare pentru stimularea natalităţii astfel încât în ţara noastră nu doar să locuim, ci şi să trăim bine şi să fie o ţară din care tinerii să nu mai fie tentaţi să plece pentru că aici nu îşi pot întemeia o familie, nu îndrăznesc să aibă copii pentru că sunt dificultăţi financiare sau nu sunt condiţii. În afară de anumite stimulente, ne propunem să creştem numărul de creşe, de grădiniţe, inclusiv în birourile care există care în marile oraşe”, declara Firea, la finalul lunii noiembrie.

Gabriela Firea vrea creșterea numărului de creșe și grădinițe

Articolul precedentGrindeanu este adeptul certificatului verde
Articolul următorCurtea de Apel București obligă Guvernul să țină cont doar de testare la restricțiile impuse de starea de alertă