sursă foto: dw.com

Cea mai mare îngrijorare privind următorul val al pandemiei este dată de imunizarea copiilor. Până la începerea noului an școlar nu mai este mult, iar cifrele arată o creștere a cazurilor de Covid.

 „ Mai este foarte puțin timp până la începerea unui nou an școlar. Este, însă, o obligație cel puțin morală pentru toți cei de care realizarea acestor lucruri depinde, ca ele să fie realizate în cel mai scurt timp posibil.Si este obligația morală a tuturor celor ce lucrează într-o unitate de învățământ și a tuturor părinților copiilor peste 12 ani, să înceapă noul an școlar vaccinați!” , spune doctor Camelia Truică, membru în Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătății.

De ce este respins vaccinul anti-Covid. La ce se raportează medicii

Institutul Național de Sănătate Publică(INS) transmite că, rata de vaccinare în rândul profesorilor, este de aproximativ 60%. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se așteaptă ca aceasta să crească. În luna septembrie ac, este programată o nouă rundă de informare cu privire la necesitatea vaccinării. Dacă la începutul verii, în lunile iunie-iulie se înregistrau sub 100 de cazuri de Covid, în prezent acestea sunt peste 150 zilnic.

De ce nu se vaccinează profesorii. De ce nu sunt de acord părinții să-și vaccineze copiii

„ Eu nu mă vaccinez. Să mă dea afară din învățământ! E dreptul meu! Știe cineva ce conține acel vaccin? Și nici pe fiul meu nu l-aș fi vaccinat, dacă ar fi avut 12 ani. Momentan e mic! Nu, asta e o afacere grosolană și atât”, spune Adelina Colchigeanu, profesor de limbi străine.

„M-aș vaccina, dacă nu am văzut ce am văzut cu ochii mei. Să spună epidemiologii și de ce se moare până la rapel. În publicația asta( n.r. zin.ro) am citit că a murit un profesor până la rapel!,” afirmă Cătălin Anghel, profesor de matematică în Capitală.

„Adevărul e că nu știe nimeni nimic. Să ne vaccinăm că au cumpărat ei vaccinul. Și îmi garantează mie că nu mai fac Covid? Imunizarea e colectivă deja!” spune Georgeta Stoian, profesor de limba română la o școală din București.

Ce spun părinții

„Nu știm ce conține acest vaccin, de unde a venit virusul ăsta. Copilul meu nu răcește toată iarna, nu vreau să îi fac rău cu mâna mea”, spune Oana Paraschiv, mama unui copil de clasa a VIII-a.

„E deja o mare încălcare a drepturilor omului. Am fiica studentă la Cluj, la UBB. Am înțeles că nu îi va lăsa la cursuri decât pe cei vaccinați” , spune îngrijorată Gabriela, mama unei studente în vârstă de 21 ani. În opinia ei, dacă fiica ei s-ar vaccina, ar face o mare alergie, așa cum s-a întâmplat când era mică. Întrebată, dacă a fost vreodată cu fiica ei la un medic specializat în tratarea alergiilor și are un diagnostic în acest sens, Gabriela a spus: nu.

„ Eu sunt de acord. Fiul meu e în clasa a X-a, nu vreau să se mai ajungă la școala on-line. Face sport, e tânăr și frumos, vreau să fie bine! Toată familia s-a vaccinat acum și suntem bine”, ne spune Nicoleta Covacs, o mamă din Călărași.

Persoane care s-au imunizat și nu au prezentat simptome atipice post- vaccin

Ziarul de Investigații(zin.ro) a luat opinia și persoanelor care s-au imunizat și nu au avut simptome nespecificate în prospectul vaccinului administrat.

„M-am vaccinat în iarnă, imediat cum a început campania, cu Pfizer. Nu am avut nimic. Nici măcar o durere de braț, nici eu, nici soțul”, spune Ioana Anghel, asistent farmacie.

„M-am vaccinat cu Pfizer după ce am avut Covid. Și eu și soțul. Am auzit multe despre ce au pățit unele persoane. Nu știu ce să zic. Noi am fost mai curajoși. Cred că depinde de organism. Am avut o formă ușoară, deși nu mai suntem tinerei, copiii s-au speriat și le era teamă să nu ajungem în spital” spune Cornelia Ratcu, o pensionară din Călărași, pacientă post-Covid.

Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de Guvern, s-au vaccinat anti-Covid 7330 de persoane. În total, 9 413 419 de români au spus da vaccinării, dar numai 4 858 584 au schema completă. Mai exact, doar jumătate dintre cei care au fost de acord cu vaccinarea anti-Covid au administrate ambele doze. Imunizarea colectivă se ajunge când vaccinarea este completă în proporție de 70-80% susțin epidemiologii din toată lumea.

Următorul val va îngenunchea sistemul medical din România

Au recunoscut-o medicii, oficialii Ministerului Sănătății. Dacă în toamnă se va înregistra un nou val de internări, spitatelele din România vor avea din nou secțiile ATI pline.

„În Unitatea de Primiri Urgențe au început deja să apară primele cazuri confirmate chiar cu Delta. În momentul de față, camera de gardă are cam 200-300 de prezentări. La 200-300 de prezentări zilnic, în momentul în care vor apărea pacienții COVID-pozitivi, care trebuiesc izolați de restul, va fi din nou măcel”, a precizat Fiorela Mitoiu, medic- şef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, la Digi 24.

Trecerea prin boală e un factor-cheie pentru imunizare. Nu e suficient

Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-Covid, spune că o a treia doză de vaccin este esențială, mai ales în rândul personalului medical. Se analizează această variantă, dacă se va aplica sau nu din toamnă.

Explicațiile unui medic pentru Ziarul de Investigații: „Toate vaccinurile au la bază informație genetică”

Ziarul de Investigații(zin.ro) a solicitat explicații cu privire la componența chimică a vaccinurilor, unui medic din prima linie, care a lucrat în Franța și a mai prins o pandemie. Este vorba despre doctorul Vlad Sârzea.

„Este un vaccin pur, conține ser, o bulă de colesterol care e naturală, ARN mesager și polientilenglicol, singura chestie care nu e naturală. De aceea, se păstrează la -80 de grade. Toate vaccinurile au la bază informație genetică, dar cel produs pentru Covid-19 reușește să producă anticorpi, imunitate celulară.

În ce privește teama pacienților față de reacțiie adverse, se pote consulta medicul de familie. Decizia se ia în funcție de istoricul medical al fiecăruia”, spune medicul Vlad Sârzea.

În mod oficial, autoritățile nu asociază decesul unui persoane după administrarea unui vaccin anti-Covid. Numărul celor care au avut un test pozitiv după administrarea vaccinului este foarte mic, în proporție de 0,2%, arată un raport al Centrului de Control al Bolilor Transmisibile.

În timpul rezidențiatului efectuat în Franța, medicul citat a avut parte de episoade epidemice: virusul Mers Cov(Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus). Este mai puțin contagios decât forma Covid-19 și Ebola. În Franța, se înregistrau mai mult cazurile din Africa, cazuri de import. Acolo a învățat să îmbrace combinezonul și să reacționeze la alertele din spital.

În prezent, aproape toate statele din lume au recurs la stimularea populației pentru vaccinarea anti-Covid. S-au înregistrat proteste în mai multe țări. Persoanele nevaccinate și care intenționează să nu se imunizeze invocă discriminare.

Articolul precedentReacția premierului, după ce zeci de mii de oi au fost înghesuite, în plină caniculă, pe unul dintre „vapoarele morții”, cu destinația Iordania
Articolul următorTezaur unicat descoperit de un căutător de comori din Prahova
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”