Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că mandatul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor Covid a fost identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă, analiza procesului raportărilor curente din bazele de date actuale, identificarea corespondenţei dintre bazele de date actuale şi identificarea eventualelor neconformităţi.

Ea a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.

 „S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată cifrele: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat U072. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 decazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat”, a afirmat ministrul Mihăilă.

Ioana Mihăilă a prezentat o analiză a deceselor pentru cele două coduri raportate de spitale. „Aceste date sunt raportate de spitale către INSP şi arată că pentru anul 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar. Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID”, a detaliat ministrul Sănătăţii.

Totodată, a adăugat faptul că în platforma CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, în timp ce în Alerte MS au fost 18.948 de decese. „Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670”, a afirmat Mihăilă.

Majoritatea din Parlament nu vrea ca toate datele pandemiei să fie publice

Diferențe de până la 500 de cazuri raportate de aceeași unitate spitalicească

Ioana Mihăilă a precizat că această comisie a analizat în profunzime datele provenite de la spitalele cu cele mai mari diferenţe de raportare între cele 2 sisteme, fiind constatate diferențe de până la 500 de cazuri raportate de același spital între CoronaForms și Alert MS. Mai mult, comisia a stabilit faptul că este necesar un proces de actualizare a deceselor din CoronaForms, pe care ministrul Mihăilă îl consideră cel mai aproape de realitate.

Totodată a precizat că cele mai mari diferențe între raportările dintre cele două platforme au fost înregistrate în perioada de vârf a pandemiei, astfel că aceasta poate fi pusă și pe seama aglomerării din cauza numărului mare de cazuri.

Iohannis, ședință de lucru la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis va avea, joi, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care sunt așteptați prim-ministrul României, Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a anunțat Administrația Prezidențială.

O zi liberă plătită pentru vaccinare

Articolul precedentToader, anchetat disciplinar de Comisia de Etică
Articolul următorVanghelie, condamnat pentru mită de 30 de milioane de euro