Klaus Iohannis semnând decrete (Digi 24)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea ce prevede ca persoanele care se vaccinează împotriva Covid să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care să nu se includă în durata concediului de odihnă. Ziua liberă se va acorda pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, prevede actul normativ.

Astfel, beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

Legea nu se aplică însă persoanelor care sunt vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului.

Totodată, pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Aproape 5 milioane de români vaccinați

Propunerea legislativă a fost depusă în luna mai, aceasta fiind inițiată de Radu Molnar și Oana Țoiu (USR PLUS). „Propunerea legislativă  O zi liberă pentru vaccinare, pe care am lucrat-o și am depus-o alături de Radu Molnar a fost votată în UNANIMITATE la Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială, dovadă că solidaritatea în campania de vaccinare poate, iată, să nu aibă culoare politică. Propunerea a primit aviz favorabil de la: Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate, Comisia de Buget. Le mulțumesc tuturor pentru dialogul consistent. În baza votului de astăzi va putea fi supusă votului în plenul Senatului și dezbătută în Camera Deputaților în regim de urgență”, declara deputatul USR PLUS, Oana Țoiu, la acel moment.
Potrivit CNCAV, în raportarea din 22 iulie, au fost vaccinate 4.918.657 de persoane, dintre care 4.762.837 cu schema completă (399.787 este număr persoanelor imunizate cu serul Johnson&Johnson, cu doză unică).

Rafila: „Dacă o să ajungem într-o nouă criză de sănătate publică, cineva ar trebui să îşi asume acest lucru”

Articolul precedentIon Rădoi rămâne sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influență și șantaj
Articolul următorFlorin Cîțu dă asigurări: mai avem mult până să atingem 60%, în ceea ce privește datoria