Alexandru Rafila (captură video)

Deputatul Alexandru Rafila a vorbit aseară despre campania de vaccinare din țara noastră, ale cărei rezultate se văd cu ochiul liber, în contextul previziunilor făcute de specialiști, inclusiv de ministrul Sănătății.

Din ce a explicat Rafila, valul 4 al pandemiei nu este departe, însă situația putea fi evitată dacă campania de vaccinare ar fi fost luată în serios de autorități.

Creşterea încrederii în autorităţi este esenţială şi tipul ăsta de abordare, uşor superficială, ca să nu spun altfel, nu face altceva decât să dinamiteze un program de vaccinare. Poziţia pe care o ocupă România în acest moment, penultimul loc (…) în Uniunea Europeană, pe mine mă îngrijorează, apropo de acoperirea vaccinală, pentru că populaţia României este în măsură mult mai mare, vulnerabilă la infecţie decât alte ţări la care se înregistrează cifre apreciabile”, a atras atenția deputatul, la Antena 3.

Din punctul de vedere al social democratului, s-a greșit și se greșește în continuare în modul de abordare al campaniei, iar cei responsabili vin constant cu declarații de ne-asumare.

Ba mai mult, a remarcat Rafila, autoritățile încearcă să ascundă „gunoiul sub preș”.

În ultimele luni, în mod evident am avut un eşec al campaniei de vaccinare, care a fost prezentat ca un mare succes. Ştiţi bine, declaraţia domnului prim-ministru, am oprit pandemia, nu contează câţi s-au vaccinat – contează câte cazuri sunt şi aşa mai departe. Lucrul ăsta a demobilizat şi mai mult oamenii, care oricum nu erau informaţi suficient, mai ales în mediul rural (…)

Acum am avut nevoie să vină comisarul european în România, să ne spună că trebuie să intensificăm campania de vaccinare. Acum, ce a spus domnul doctor Gheorghiţă, ce a spus doamna ministru, care încearcă să pregătească terenul, pe de o parte o creştere uşoară, dar valul 4 va veni şi aşa mai departe. (…)

Dacă o să avem o dublare a numărului de cazuri în fiecare săptămână, atunci sigur că putem să discutăm despre valul 4. Eu sper să nu se întâmple, dar, pe de altă parte trebuie să existe şi o responsabilitate, o asumare.

Dacă o să ajungem într-o nouă criză de sănătate publică, cineva ar trebui să îşi asume acest lucru, pentru că, nu poţi să spui că vaccinezi 5 milioane până la 1 iunie, după care spui că ai glumit şi că de fapt nu are niciun fel de importanţă. Uitaţi-vă că suntem la 1 august în curând şi nu am ajuns la cele 5 milioane de persoane vaccinate”, a mai punctat Alexandru Rafila.

Articolul precedentCiolacu amenință cu proteste, după rectificarea bugetară
Articolul următorGuvernatorul Deltei Dunării a fost numit oficial pe funcție