Mihăilă: „Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților”

Tulpina Delta (varianta indiană) va deveni dominantă la finalul lunii august și în România

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă  a declarat, la Digi 24, că valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaților, explicând în același timp că cei imunizați împotriva Covid au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu noul coronavirus.

„Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați”, a spus Ioana Mihăilă la Digi 24.

De altfel și la nivel european a fost o creștere a numărului de cazuri de infectare, potrivit ministrului, „persoanele vaccinate nu au risc să  dezvolte cazuri severe. De asta trebuie să fim conștienți, de fapt. Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că așa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tulpina Delta”, a mai menționat Ioana Mihăilă.

Tulpina Delta, dominantă de la finalul lui august

Cât privește tulpina Delta (varianta indiană), cu o contagiozitate mult mai ridicată decât celelalte variante care se regăsec în Europa, Ioana Mihăilă a precizat că aceasta va deveni dominantă la finalul lunii august, potrivit oamenilor de știință. „Ne așteptăm ca același lucru să se întâmple și în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte țări – o creștere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și în România”, a mai spus ministrul.

Totodată, aceasta a precizat că restricțiile viitoare îi vor viza în primul rând pe cei nevaccinați, în opinia sa. „Dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să resticționăm acele evenimente care se desfășoară în spații închise cu un număr mare de participanți, dacă aceștia nu sunt vaccinați. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidență sunt bune, așa că în acest moment nu discutăm de restricții”, a mai explicat Mihăilă.

Potrivit CNCAV, până la raportarea de duminică, au fost vaccinate 4.877.205 de persoane, dintre care 4.719.068 cu schema completă.

Baciu, despre vaccinarea obligatorie. „Populația nu ar reacționa favorabil propunerii”

Articolul precedentRareș Bogdan îl susține pe Florin Cîțu, dar nu vrea să fie un papagal
Articolul următorFinanțare nerambursabilă de la CJ Dâmbovița pentru 12 proiecte