Români veniți din Marea Britanie cu certificate Covid false

Dosar penal deschis de polițiștii ieșeni unor români ce nu respectă legea carantinării

Polițiștii de la IPJ Iași au deschis dosar penal în cazul mai multor persoane care au prezentat la intrarea în țară, din Marea Britanie, a unor documente care să ateste vaccinarea împotriva Covid 19 sau trecerea prin boală, susceptibile a fi false.

„Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind întocmit dosar penal în care se continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals”, se arată într-un comunicat al IJP Iași.

Potrivit presei locale, Vasile Cepoi, directorul SDP Iași, a precizat că multe persoane care vin din străinătate şi prezintă documente suspecte fie privind vaccinarea, fie pentru a dovedi că au trecut prin boală. „A fost un grup mare de persoane care a venit din zone diferite ale Marii Britanii, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit în aceeaşi perioadă, în aceeaşi zonă. Am sesizat instituţiile abilitate care se vor ocupa de acest lucru. Asta ne face să credem că mulţi din cei care vin în ţară nu sunt dispuşi să respecte regulile de prevenţie. Este vorba de zeci de astfel de cazuri”, a declarat Cepoi, citat de BZI.

Totodată, acesta a precizat că un alt factor îngrijorător cu privire la persoanele ce vin în România are legătură cu perioada și locul vaccinării. „De exemplu, sunt persoane care aduc dovezi de vaccinare, dar spun că nu au mai fost în România de 2 ani și au fost vaccinați în România. Sunt și cazuri în care un grup mare de persoane care vine din zone diferite ale Angliei, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit cam în același interval de timp”, a mai spus Vasile Cepoi.

Conform Hotărârii CNSU, Marea Britanie se află pe lista roșie a țărilor considerate cu risc epidemiologic. Astfel, persoanele care vin din această zonă sunt obligate să stea în carantină pentru două săptămâni, cu excepția celor vaccinate împotriva Covid 19.

CNSU: Spania, pe lista roșie de risc epidemiologic

Articolul precedentComplex pentru găzduirea și monitorizarea urșilor în Brașov
Articolul următorSuceava. Gheorghe Flutur îi face pe medaliații de la Tokyo „cetățeni de onoare”