Sursă foto: BNR
Sursă foto: BNR

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni a crescut, joi, la 5,99% pe an, de la 5,97%, informează Gandul.ro. În funcție de acesta se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Un nivel mai mare la indicele ROBOR s-a înregistrat în urmă cu nouă ani, la jumătatea lunii ianuarie în 2013.

De asemenea, pe 1 ianuarie 2022, acesta a fost de 3,01% pe an, iar în urmă cu un an, 1,98%. Mai mult, în 2020, indicile ROBOR a fost de 3,19%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,15% pe an, de la 6,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,33% pe an, de la 6,32% pe an anterior, informează sursa citată.

Valorile au început să crească mai accelerat de la momentul la care BNR a crescut dobânda-cheie

În urmă cu trei ani a intrat în vigoare o ordonanță de urgență ce a modificat modul de calcul al ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, indicele de referință pentru creditele consumatorilor se calculează trimestrial doar pe baza tranzacțiilor interbancare.

În funcţie de ROBOR la 3 luni se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, iar cel la 6 luni, în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este acum de 1,17% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

Valorile au început să crească imediat ce BNR a crescut dobânda-cheie și la majorările ulterioare a ratei de politică monetară, aceasta fiind în prezent de 3,75%.

Din 10 februarie, rata dobânzii de politică monetară a fost majorată la nivelul de 2,50%, acesta fiind de 2%. Mai mult, Consiliul de Administrație al BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută, de la 3,00 la sută și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

Citește și articolul: Un fost ministru de Finanțe avertizează: Anul acesta pe final sau la începutul anului viitor vom avea un dezastru economic

Articolul precedentDe la întuneric, la lumină. Un tânăr a reușit să facă ce NU a putut statul român: A schimbat în bine viața a sute de copii abuzați
Articolul următorBăsescu NU se lasă: Refuză să părăsească vila de protocol și va ajunge din nou în boxa acuzaților
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.