Un fost ministru de Finanțe avertizează: Anul acesta pe final sau la începutul anului viitor vom avea un dezastru economic

Datoria publică a României a ajuns la 50,6%.

Măsurile economice și de sprijinire a populației adoptate luni de Guvern sunt criticate de fostul ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta trage un semnal de alarmă privitor la economia României. Într-o postare pe Facebook, Eugen Teodorovici anunță că va începe criza economică și socială, datoria publică în luna februarie ajungând la 50,6%.

„Gata!! Începe criza economică și socială!! Datoria publică: februarie 2022: 50,6%!!„, a scris Teodorovici pe Facebook. Eugen Teodorovici a mai declarat că în condițiile în care datoria publică depășește 50%, vor fi costuri mai mari de finanțare, fiind mai greu pentru investitori să vină în România.

„În Legea 69/2010 sunt niște prevederi care impun guvernului României ce să facă în situația în care se ajunge la 50%, la 55% și la 60% nivel al datoriei publice în PIB. Noi, trecând de 50%, suntem deja într-o situație foarte-foarte dificilă, vom avea costuri mai mari de finanțare, va fi mai greu pentru investitori să decidă să vină în România, pentru a investi, în raport cu alte state din zonă. Mai mult, așa cum decurge economia azi, din păcate e blocată și e un început puternic de criză economică, datoria publică va crește”, a declarat Eugen Teodorovici.

Lovitură pentru firmele mici din România

Eugen Teodorovici l-a criticat dur și pe actualul ministrul de Finanțe, acuzând faptul că acest minister blochează investițiile în economie și nu susține firmele mici, fiind încurajate proiectele firmelor mari.

”Nu știe dacă va ajunge chiar până la 60% din PIB, dar premisele să întâmple acest lucru există, pentru că avem un Minister de Finanțe care, în loc să le sprijine, blochează investițiile în economie. Și pot să dau un exemplu: Urmăriți pe site-ul Ministerului de Finanțe, este pus în transparență decizională un proiect de HG pentru modificarea HG 807 din 2014, care reglementează ajutorul de stat.

Practic, ajutorul pe care îl dă statul român pentru economia din România, pentru diferite proiecte sub formă de ajutor de stat, care pot merge până la 37,5 milioane euro, adică jumătate dintr-un proiect de investiții, pe anumite coduri CAEN. Limita minimă era făcută de mine în 2018 la minimum 1 milion de euro, pentru a putea fi finanțate de stat, acum propunerea Guvernului e de minim 5 milioane de euro. Practic, proiectele înaintate de firmele mici din România sunt lăsate pe dinafară (sub 5 milioane de euro), încurajându-se proiectele firmelor mari. La minimum 5 milioane de euro vorbim de multinaționale”, mai spune fostul ministru de Finanţe.

Eugen Teodorovici, critici la adresa Guvernului

Eugen Teodorovici a criticat și măsurile anunțate de Coaliție pentru sprijinirea populației, pe care le consideră” habarniste”, ele urmând să producă mai mult haos pe piață financiară.

„Măsurile propuse pentru sprijinirea populației sunt habarniste, nu fac decât să producă în piață și mai mare haos. Doar se prelungesc efectele crizei, ROBORUL azi a scăpat de sub control, costurile de finanțare la fel, plafonările din energie și voucherele pentru populație nu au nicio logică economică de piață. La fel, amânarea ratelor la bancă, măsurile din zona RCA, nu fac decât să amâne efectele crizei, care vor fi și mai greu de suportat peste șase luni sau un an de zile. Anul acesta pe final sau la începutul anului viitor vom avea un dezastru economic” a concluzionat Teodorovici.

Nicolae Ciucă, anunț de ultima oră privitor la Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România

Articolul precedentNicolae Ciucă, anunț de ultima oră privitor la Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România
Articolul următorS-a decis ca anul acesta taxele și impozitele să nu fie majorate