Sursa foto: Facebook/ Zambeste pentru Viitor

Rupi Gabor, un tânăr de 31 de ani, președintele organizației „Zâmbește pentru viitor”, a reușit să fie „lumină” pentru 800 de copii din sistemul de protecție, în aproape șapte ani de existență a ONG-ului.

El a precizat pentru Presshub.ro că până să ajungă să fie un sprijin pentru alții a fost nevoie de multă terapie pentru a trece de traumele din trecut. Rupi a dormit sub cerul liber, a fost închis la subsolul unei case timp de o lună, drogat și obligat să întrețină relații sexuale cu diferite persoane.

După ce a ieșit din sistemul de protecție, la vârsta de 18 ani, Rupi s-a trezit fără un acoperiș deasupra capului și fără bani, el fiind nevoit să doarmă pe străzile din Brașov până ce a reușit să primească un loc la adăpostul de noapte din oraș.

Azote Popescu, președinta organizației Catharsis, cea care l-a avut în grijă încă de la 14 ani, l-a ajutat să își găsească un loc de muncă la un restaurant, iar la scurt timp, acesta și-a mai găsit un job la un club. Președintele organizației „Zâmbește pentru viitor” a declarat că nu se descurca cu banii.

„Nu mă descurcam cu banii și atunci am zis să îmi mai găsesc încă un loc de muncă. M-am angajat la o discotecă, era un job de noapte. Trebuia să mă duc să fac curățenie acolo. Nu vă zic că de acolo nu am mai văzut libertatea”, a declarat Rupi, potrivit sursei citate.

Sursa foto: Facebook/ Zâmbește pentru Viitor

Cea mai grea perioadă a vieții. De la adăpostul de noapte, în subsolul unui club

Rupi și-a găsit jobul pe internet, dar postul pentru care a optat, de barman, era mai mult de fațadă. Tânărul a fost angajat să lucreze la o discotecă ce încă nu era deschisă, el fiind cel care făcea curat după muncitorii care lucrau. Mai mult, angajatorul i-a oprit și actele, el refuzând să i le restituie lui Rupi.

Acesta a decis să se întoarcă la adăpostul de noapte, momentul în care a început adevărata dramă a tânărului. Un supraveghetor care terminase Facultatea de Psihologie l-a invitat la un club, care s-a dovedit a fi o casă de unde nu a mai ieșit timp de o lună. Rupi a declarat că în acea casă a fost obligat să întrețină relații sexuale cu alți oameni.

„Era o casă a cuiva care practica sex cu toată lumea. Ne puneau pastile în apă de ne lua cu somn, iar, dacă nu făceai ce îți spuneau, adică să întreții relații sexuale cu alți oameni, erai bătut de-ți venea acru. Au fost printre clienți și directori din casa de copii. Și din beciul ăla nu am mai văzut lumina o lună de zile. Ți se spunea ce să faci (…) erau oameni cunoscuți”, a spus Rupi.

Supraveghetorul care l-a dat pe mâna rețelei nu a pățit nimic, iar rețeaua era condusă chiar de persoana care l-a angajat pe Rupi la club.

Azota Popescu, cea care l-a ajutat pe Rupi încă de la vârsta de 14 ani, a precizat că tânărul, după ce a scăpat de chinul din subsolul clubului, i-a cerut să îl ajute să-și găsească părinții.

Momentul în care a primit, la Catharsis, informații despre familia lui biologică, de la Protecția Copilului Harghita

La scurt timp după ce Rupi a luat legătura cu Azota Popescu, veștile proaste nu au încetat. Tânărul a fost informat că mama lui decedase. De asemenea, el mai avea o soră despre care nu se știa nimic, iar fratele lui a fost adoptat de o familie de români din America.

Motivat să-și găsească familia, Rupi a reușit să ia legătura cu  fratele său chiar înaintea examenului de Bacalaureat. Mai mult, acesta a dat de urma surorii sale, ce are doi copii și locuiește în Cluj.

DIICOT Brașov a anunțat, în aprilie 2012, că a „procedat la destructurarea unui grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, viol și act sexual cu un minor.” Liderul grupării îi obliga pe minori și majori să întrețină relații sexuale contra cost, cel mai mic fiind de 15 ani.

Majoritatea băieților proveneau din familii sărace sau din sistemul de protecție a copilului, ei fiind ademeniți cu mâncare, băutură și țigări.

Rupi: „Ce a fost, a fost. Mergem mai departe”

După ce traficanții au fost condamnați de instanță, tânărul Rupi a încercat să meargă mai departe și să lase trecutul în urmă. Acesta și-a achiziționat o garsonieră în Brașov, dar după ce traficanții au ieșit din pușcărie a vândut-o din cauză că îi băteau noaptea în ușă.

„M-au văzut din pușcărie la televizor și au aflat despre asociația mea. Am fost la Poliție și mi-au spus să stau liniștit”, a declarat Rupi.

De asemenea, președintele organizației „Zâmbește pentru viitor” a declarat pentru Presshub că a reușit să-i ierte pe traficanți pentru ceea ce i-au făcut.

„Eu i-am iertat. Înveți la terapie să ierți ca să poți trece mai departe, dar mergi pe stradă și vin alții în urma ta. Că poate eu am fost puternic, dar …”, a mai spus Rupi.

Visul lui este să administreze o căsuță de tip familial și să ajute pe cei din grija statului să se pregătească pentru lumea reală. Acesta a luat în grija sa, pentru o perioadă de opt luni, un copil ce urma să ajungă într-un centru de plasament.

„Îl luam peste tot cu mine, unde aveam eu treabă, îl luam și pe el, doar ca să nu ajungă în sistem, să nu fie un număr mai mare în statistică”, a mai spus acesta.

Totodată, de cinci ani, Rupi organizează „Călătoria talentelor”, un proiect de suflet prin care copiii își arată talentul în fața celorlalți și sunt încurajați să lupte pentru visul lor.

„Este proiectul meu de suflet, va trăi cât voi trăi și eu”, a concluzionat Rupi Gabor.

: Sursă foto: Facebook/ Zambeste pentru Viitor

Citește și articolul: Încep controalele în centrele de plasament: “S-au înmulțit cazurile de violențe verbale sau fizice, inclusiv abuzuri sexuale”

Articolul precedentVIDEO | Zeci de părinți care și-au văzut copiii murind în condiții suspecte sau „ciopârțiți” au protestat la INML. Ministerul Sănătății NU a reacționat, dar „împinge” hârtii comisiilor abia după ce informațiile apar în presă
Articolul următorRecord istoric la ratele creditelor. ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimii nouă ani
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.