Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrul Familiei a anunţat că va începe mai multe controale şi verificări în centrele de plasament, în casele familiale, dar şi la asistenţii maternali.

Verificările sunt absolut necesare, fiind demarate în urma abuzurilor din ultima vreme.

Au fost semnalate violenţe verbale sau fizice, inclusiv abuzuri sexuale. La acestea se adaugă cazuri de abandon şcolar sau consum de alcool şi substanţe interzise.

Conform anunţului publicat azi, 14 ianuarie, pe pagina de Facebook, există deja 20 de cazuri grave, semnalate ministrului Familiei.

Incidentele au avut loc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Verificările constituie o prioritate pentru Gabriela Firea: copiii aflați în grija statului sunt victimele violenţei şi abuzurilor

S-au înmulțit cazurile de violențe verbale sau fizice, abuzuri, inclusiv abuzuri sexuale, desemenea alte tipuri de probleme cum ar fi abandonul școlar, consumul de alcool și substanțe interzise. Aceste lucruri nu trebuie să fie tolerate. Nu trebuie să fie acceptate. Am 20 de probleme grave care s-au întâmplat doar în această perioadă a sărbătorilor”, scrie Gabriela Firea.

Controalele vor fi desfăşurate împreună cu autorităţile publice locale şi cu societatea civilă. Ministrul spune că va ţine cont şi de experienţa oganizaţiilor non-guvernamentale care lucrează în acest domeniu.

Mai mulţi copii aflaţi în centrele de plasament s-au culcat flămânzi şi au dormit în frig

Am toleranţă zero faţă de aceste abuzuri la adresa copilor, fie că este vorba de violenţe fizice sau verbale, abuzuri sexuale sau alte tipuri de probleme. Am primit inclusiv situaţii în care nu s-au realizat la timp achiziţiile. Copiii s-au culcat flămânzi şi au dormit în frig. Aceste lucruri nu trebuie să fie tolerate, şi nu trebuie acceptate”, a arătat Gabriela Firea. Ministrul a adăugat că ministerul cuprinde şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului.

Prezentând cel mai recent raport pe care l-a solicitat în calitate de ministru, Gabriela Firea a precizat că există, deja, 20 de cazuri grave de abuzuri care s-au produs în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Cu toate acestea, ministrul Familiei a subliniat că nu doreşte să facă publice aceste situaţii până nu ia legătura, personal, cu primarii şi preşedinţii de CJ din judeţele unde s-au întâmplat aceste nereguli.

Trebuie să găsim împreună modalităţi de a preveni astfel de situaţii neplăcute şi pentru a corecta cadrul legislativ, pentru ca lucruri de acest fel să nu se mai întâmple”, a spus Firea.

Articolul precedentEugen Tomac (PMP): „Cîţu ne-a propus fuziune”
Articolul următorAUR solicită demiterea ministrului Virgil Popescu
Jurnalist full-time / Pesimist part-time