Politia de Frontiera

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche împreună cu inspectorii din cadrul A.N.A.F. / Direcția Regională Constanța au descoperit, un automarfar încărcat cu pungi biodegradabile, în valoare totală de peste 213.000 lei, despre care există suspiciunea de evaziune fiscală.

Potrivit Poliției, „în data de 31.05.2021, la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa, poliţiştii de frontieră au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui autocamion cu semiremorcă, înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean român, în vârstă de 44 de ani. Autocamionul era încărcat cu paleți cu pungi biodegradabile, din Bulgaria pentru o firmă din România”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Coastă.

Cum asupra încărcăturii existau suspiciuni de evaziune fiscală, autocamioul a fost preluat și însoțit în Portul Constanța Sud Agigea, pentru continuarea cercetărilor.

Astfel, „în urma verificării documentelor, s-a stabilit că automarfarul era încărcat cu 21.250 kilograme cu pungi biodegradabile, în valoare de aproximativ 213.000 lei, iar inspectorii din cadrul ANAF / Direcția Regională Constanța au luat decizia ca întreaga cantitate să fie indisponibilizată la sediul Gărzii de Coastă până la finalizarea verificărilor”, au transmis reprezentanții instituției.

 În continuare, sunt efectuare cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Uniunea Europeană a solicitat introducerea pungilor biodegradabile

Potrivit reglementărilor europene și naționale din state membre UE, pentru a putea reduce consumul excesiv de pungi de transport din plastic, s-a impus distincția între pungile de transport din plastic foarte subțiri, a căror grosime nu depășește 15 microni și care sunt utilizate din motive de igienă sau ca ambalaj primar pentru alimentele în vrac, când acest lucru ajută la evitarea risipei alimentare.

 Întrucât statele membre sunt autorizate să introducă excepții pentru pungile de plastic foarte subțiri în ceea ce privește obiectivele de reducere a consumului sau de stabilire a prețului, consumul de astfel de pungi ar putea rămâne la același nivel sau chiar crește.

Din 27 mai 2018, statele membre trebuie să raporteze anual consumul de pungi de plastic subţiri. Până la 27 noiembrie 2021, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport în care se evaluează eficacitatea la nivelul Uniunii a măsurilor în ceea ce privește combaterea generării de deșeuri, modificarea comportamentului consumatorilor și promovarea prevenirii generării de deșeuri.

Sute de percheziții într-un dosar de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani

Articolul precedentFilmări în Târgu Neamț: Adulții și copiii bat cu bestialitate caii folosiți, în mod constant, pentru jaf
Articolul următorIonel Dancă zguduie „aripa Cîțu”