Polițiștii fac 218 percheziții, joi dimineață, la peste 200 de adrese din București și din 28 de județe, printre care Constanța, Mureș, Cluj sau Suceava, într-un dosar de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare a banilor. Din cercetări a reieșit că o societate comercială din Capitală, care trebuia să asigure buna funcționare a echipamentelor de protecție la incendiu din mai multe instituții publice și private de interes național făcea fictiv aceste controale.

Din cercetări, potrivit Poliției Române, a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național.

În baza acestor contracte, firma avea obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.  

Doar 15% dintre clădirile unităților de învățământ au autorizație la incendiu

Situația este una gravă, „având în vedere că aceste servicii vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc. Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Maximizarea profitului, riscuri majore pentru integritatea persoanelor

Astfel, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora. Suportul este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 Acțiunea se desfășoară sub supravegherea  Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și are loc în București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani din reciclarea deșeurilor

Articolul precedentFlorin Roman are „o cale de mijloc” pentru ieșirea din criza coaliției
Articolul următorȘEDINȚĂ USR-PLUS, la Palatul Victoria. Miniștrii alianței anunță că participă la ședința de Guvern de astăzi