Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice au făcut, în acestă dimineață, peste 20 de percheziții la mai multe societăți comerciale cu privire la un dosar penal de evaziune fiscală și spălare de bani din operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact atât asupra mediului, cât și asupra bugetului de stat.

Potrivit Poliției Române, în această dimineață, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează 24 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova și Timiș.

De asemenea, sunt efectuate activități de ridicare înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.

Comunicat IGPR

Prejudiciu de aproape 25 milioane de lei

Din cercetări a reieșit că, „în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, se arată în comunicatul IGPR.

Achizițiile fictive, înregistrate în evidența contabilă

Modul de operare în vederea evaziunii fiscale ar fi fost prin înregistrarea în evidența contabilă a altor două societăți comerciale „achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți”.

La acțiune participă și polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Călărași, Dolj, Olt, Prahova și Timiș, precum și ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din IGPR.

Aproape 200 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri

Articolul precedentRareș Bogdan, „săgeți” spre ministrul Sănătății
Articolul următorPSD, a doua moțiune împotriva lui Vlad Voiculescu