Nicușor Dan (captură video)

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, estimează la 13-14 milioane de lei pierderile provocate de greva STB din perioada 20-24 ianuarie,  o grevă ilegală așa cum a fost constatat  încă din după amiaza primei zile. Mai mult, susține edilul, solicitarea cu care a venit sindicatul, demisia directorului general, nu putea fi soluționată, considerând-o chiar absurdă.

„Există o pierdere cam de 13-14 milioane de lei. (…) Această companie este subordonată Consiliului. Are o adunare generală, un consiliu de administraţie şi un director. Tot ce au făcut aceste conduceri ale societăţii de transport a fost să aplice legea şi contractele între ea şi diferiţi angajaţi. În momentul acesta s-au constituit comisii de disciplină care analizează ce s-a întâmplat, iar în urma acestor comisii de disciplină o să vedem inclusiv oameni cărora li se va desface contractul de muncă, pentru că realmente nu au respectat ceea ce scrie în el”, a spus Nicuşor Dan, la B1TV.

Totodată, edilul a reamintit faptul că această grevă a fost ilegală, lucru constatat de instanță încă din după-amiaza primei zile de întrerupere a activității, mai mult, că solicitarea cu care au venit sindicaliștii, demisia directorului general, a fost una absurdă. „Există multe probleme în STB, însă în mod absurd, solicitările cu care s-au venit în această grevă nu au fost de remediere a acelor procese care nu funcționează în societate, a fost demisia directorului general. Contractul colectiv de muncă prevede că sindicatul nu are voie să ceară demisia directorului general și patronatul nu are voie să ceară demisia liderului de sindicat”, a precizat Nicușor Dan.

De asemenea, primarul a mai spus că vor exista și desfaceri ale contractelor de muncă, în urma comisiilor de anchetă care analizează ce s-a întâmplat. „Trebuie să ne uităm la cei care au incitat. Ani de zile, această societate a fost condusă de sindicat. Nu intrai în sindicat, primeai turele cele mai grele, sau stăteai, sau nu se repara mașina.  Există o încercare de a organiza această societate de transport public în mod profesionist pe bază de principii de management. De aici a venit această solicitare de demitere a directorului STB. Noi ne-am luat angajamentul de a menține această societate.  Am reușit să coborâm datoriile și să le eșalonăm. Am reușit să stabilizăm această companie”, a mai spus Dan, precizând că vor da o atenție mai mare la consumul de motorină sau la respectarea graficelor, care în multe situații au dus la „creșteri artificiale de venituri”.

Nicușor Dan acuză implicarea unui consilier general în greva de la STB

Articolul precedentSenatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc în prima sesiune ordinară a anului
Articolul următorProtest la Ministerul Energiei: “Tăiați facturile la energie !”