Statuia lui Florin Cîțu (captură video)

Greenpeace România a dezvelit o statuie de aur ce îl reprezintă pe premierul Florin Cîțu, unul dintre cei care vor să scoată situl Roșia Montană de pe lista siturilor UNESCO. De altfel, chiar astăzi, în cadrul coaliției de guvernare se caută soluții pentru păstrarea sitului, dar totuși pentru continuarea exploatării din Apuseni.

„Este prima oară când se dezveleşte o statuie în Piaţa Victoriei, după 1948. Aici, sub picioarele noastre a fost statuia Regelui Ferdinand, înconjurat de patru victorii. Noi, din păcate, la Greenpeace, nu am avut bani de cinci statui, aşa că avem una singură. Întâmplarea face că tot astăzi, se discută în coaliţia de guvernare dosarul Roşia Montană la UNESCO”, a precizat Cristian Neagoe, activist Greenpeace România.

Roșia Montană, cea mai veche localitate atestată din România

Totodată, acesta a subliniat valoarea istorică a Roşiei Montane, arătând că este vorba despre cea mai veche localitate atestată în România şi că tot acolo au fost descoperite tăbliţe cerate romane.

„De peste 20 de ani comunitatea de la Roşia Montană este captivă unei exploatări care nu mai începe. E vorba de o exploatare care ar presupune raderea Munţilor Apuseni, raderea unui sit istoric de valoare universală şi înlocuirea lui cu un lac de cianuri. Roşia Montană este locul unde de trei milenii, din Epoca Bronzului până prin anii 2000, oamenii au exploatat aurul în mod tradiţional. Avem acolo şapte kilometri de galerii romane perfect păstrate, cele mai bine păstrate galerii romane din lume, iar dacă civilizaţia occidentală înseamnă ceva pentru societate, atunci Roşia Montană este locul unde se păstrează cel mai bine felul în care romanii au exploatat aurul”, a adăugat acesta.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că în coaliţia de guvernare sunt căutate soluţii în dosarul Roşia Montană. „Exact astea sunt discuţiile în coaliţie, să vedem care este soluţia pentru a merge mai departe. Să păstrăm şi situl UNESCO şi dacă să putem şi să exploatăm. Căutăm o soluţie. De aceea am chemat specialiştii. În coaliţie vin oameni care ne spun care sunt variantele. Pe de o parte, avem opinia de la firma de avocatură, pe de altă parte, avem Ministerul Culturii”, a spus şeful Guvernului, citat de G4Media.

Premierul Cîțu „luat la rost” din cauza Roșia Montană

Articolul precedentMinistrul Mediului, după explozia de la Tg. Mureș: „Trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență”
Articolul următorGermania scoate Marea Britanie de pe lista „roșie”