Foto: Hotnews
Foto: Hotnews

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a precizat miercuri că nu au fost înregistrate creșteri ale concentrației de amoniac în zona combinatului Azomureș Tg. Mureș, unde noaptea trecută a avut loc o explozie urmată de incendiu și soldată cu un rănit. „Constatăm că am avut trei incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență”, a spus ministrul, care a solicita și o serie de controale comune la instalațiile cu riscuri de accidente majore.

„În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului – GNM, IGSU și ISCIR – la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale. Constatăm că am avut trei incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență, sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri”, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna, după explozia de la Azomureș.

APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac

APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare. Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01.00-07.00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 și 0,017 mg/mc). De asemenea, operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a Azomureş (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni), au mai transmis cei de la „Mediu”, într-o postare făcută pe Facebook.

Totodată, aceștia au precizta că informaţiile pe care le deţin nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător.

Explozie urmată de incendiu la Azomureș

Articolul precedentANI a constatat noi conflicte de interese și averi nejustificate
Articolul următorPremierul Florin Cîțu are statuie de aur în Piața Victoriei