Parlamentul European a decis impunerea certificatului verde, de la începutul lunii noiembrie, în toate clădirile sale. Șase europarlamentari, printre care și românul Cristian Terhes nu sunt de acord cu o astfel de decizie. Europarlamentarul român, parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a precizat că o astfel de măsură îngrădește „dreptul oamenilor de a decide ce vor să facă cu propriul lor corp”, relatează spotmedia.ro.

Autoritățile belgiene au impus mai multe restricții din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 în ultima perioadă. Una dintre ele este masca obligatorie în interior. La conferința de presă pe care cei șase europarlamentari au avut-o, nici unul nu a purtat mască de protecție.

Introducerea măștii obligatorie din 1 noiembrie, în Parlamentul European

România are o rată a mortalității de 246 la un milion de locuitori, spre comparație cu Belgia, care are doar 16, relatează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

De la debutul campaniei de vaccinare până în septembrie 2021, în Europa au fost administrate 563 de milioane de doze de vaccin. EMA a precizat, în repetate rânduri, că vaccinurile sunt sigure și eficiente. Mai mult, ele reduc semnificativ decesele și spitalizările. Reamintim că toate vaccinurile au fost verificate și testate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Printre cei șase europarlamentari, Ivan Vilibor Sinčić, neafiliat din Croația, a precizat că implementarea certificatului verde a fost implementat pentru a controla viața cetățenilor. „Acest lucru nu se va opri de la sine. Se va răspândi, va veni la ușa voastră. Vă va șantaja viața”, a spus el. Protestatarii au redactat o scrisoare ce au trimis-o președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

În România, Senatul a respins proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului COVID la locul de muncă. Proiectul a primit 60 de voturi „împotriva” și 67 „pentru”. Pentru ca legea să fie adoptată erau necesare de 69 de voturi. Legea provedea ca angajații din sectorul privat și de stat să aibă certificatul verde, în caz contrar se suspendă plata drepturilor salariale pentru o perioadă de 30 de zile. Mai mult, după 30 de zile, contractul de muncă poate fi desfăcut.

Certificatul COVID pentru angajați a fost respins de Senat

Articolul precedentNouă țări au oferit asistență României în lupta împotriva Covid
Articolul următorPolițista care i-a pus la dispoziție afaceristului Micula baza de date a MAI, trimisă în judecată într-un nou dosar
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.