Miercuri, 27 octombrie, Senatul a respins proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului COVID la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru ca legea să fie adoptată erau necesare 69 de voturi. Social-democrații și reprezentanții AUR au votat împotriva proiectului de lege.

Legea provedea ca angajații din sectorul privat și de stat să aibă certificatul verde, în caz contrar se suspendă plata drepturilor salariale pentru o perioadă de 30 de zile. Mai mult, după 30 de zile, contractul de muncă poate fi desfăcut. Social-democratul Streinu Cercel a precizat că va vota împotriva acestei legi deoarece se introducere „discriminare prin vaccinare”. De asemenea, senatorul AUR Claudiu Târziu că un vot pentru lege e un vot „împotriva poporului”. „Dacă veți vota această lege veți declanșa o criză socială cu potențial exploziv. (…) Mor oameni vaccinați, atenție cum votați. Vaccinul este un tratament experimental”, a declarat Târziu, relatează Digi24.

Legea certificatului COVID a fost respinsă de către Senat

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a făcut o declarație controversată cu privire la votul pentru legea privind obligativitatea certificatului verde. Șoșoacă a susținut că „numai evreii mai erau obligați să prezinte un act să intre la alimentară” și că parlamentarii au decis să întoarcă România „în epoca hitleristă”. Discursul senatoarei a fost întrerupt prin tăierea microfonului de către președinta Senatului, Anca Dragu.

Totodată, PNL, UDMR și USR au anunțat că susțin proiectul, precizând că vaccinarea e mai importantă decât testarea. Marți, 26 octombrie, comisia juridică și de sănătate a aprobat propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital COVID pentru angajații unor unităţi publice şi private.

Începând din 25 octombrie, accesul în mall-uri este permis în baza certificatului verde. De asemenea, este obligatorie prezentarea certificatului verde în  clădirile publice și instituții oficiale. Cu toate acestea, în magazinele esențiale este permisă intrarea și persoanelor nevaccinate, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari. Mai mult, conform noilor restricții, doar persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin COVID-19 se pot caza la hotelurile din România. Și la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri și locuri de joacă pentru copii accesul se face pe baza certificatului verde.

CNSU a decis care sunt restricțiile pentru următoarele 30 de zile

Articolul precedentCertificatul verde la locul de muncă – a picat în Senat; oricum era o lege cumva incompletă
Articolul următorParlamentul a adoptat plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.