Se știe că multe salarii de la stat sunt mari.

Și nu, nu vorbim despre salariații de rând. Vorbim despre posturile cu greutate.

Nu spun că, din anumite puncte de vedere, salariile mari nu sunt justificate. În funcție de responsabilități, sarcini și vizibilitate, e normal ca unele salarii să fie mai mari. Mai mari decât ale angajaților de rând.

Dar, vorbind de salarii, de câte ori mai mare e, deja, prea mare?

Să vedem.

Primele șase poziții sunt ocupate de către Mugur Isărescu (Guvernator BNR), Traian Halalai (preşedintele Băncii de Export Import a României (Eximbank), Florin Georgescu (prim-viceguvernatorul BNR), Eugen Nicolăescu (viceguvernator BNR), Mihaela Lucica Popa (prim-vicepreşedintă a CEC Bank) și Valer Dorneanu (președinte CCR).

Sumele câștigate de aceștia, conform declarațiilor de avere, în 2020, sar de 1.000.000 de lei.

Nu încercați să faceți calculul, e mult.

Fiecare dintre ei a câștigat, anual, de mai bine de 60 de ori mai mult decât un angajat pe salariul minim pe economie. Iar aceștia sunt aproximat 1.5 milioane, care trăiesc și lucrează în România.

Da, veți spune, dar oamenii ăștia au studii, ani de muncă în spate, o anumită prestanță. O grămadă de sarcini pe umerii lor. Responsabilitatea majoră nici nu poate fi luată comparată. Total de acord.

Dar vorbim, totuși, de un câștig de 60 de ori mai mare. Nu de 10 ori. Nu de 30. De 60 de ori. Matematica mea refuză să înțeleagă logica.

Mergem mai departe

Salariul minim net, în 2020, era 1.346 lei/lună. Încercați să calculați câte salarii minime intră într-o medie lunară de aproape 100.000 de lei/lună a salariilor menționate mai sus.

Bun, să vedem și cel mediu pe economie, care a fost de 3.176 lei/lună, în 2020. Că cei cu salariu mediu deja au, și ei, mai multe responsabilități. Nu cât cei șase despre care vorbeam, dar nici tocmai de lepădat.

Să ne amintim că un medic rezident în anul I câștiga, în 2020, 3.300 lei/lună. Un polițist debutant – 3.161. Un pompier (fără funcții de comandă, în noiembrie 2021, județul Alba) – 2.275 lei.

Vorbim despre locuri de muncă la care responsabilitatea este uriașă. Nu mai punem la socoteală pericolele. Dar… unele funcții sunt mai pompoase ca altele. Și de multe zeci de ori mai bine plătite.

A, da, și dacă tot vorbim de salarii, responsabilități, titluri, reamintesc, în încheiere. Un parlamentar român (și sunt 465) poate câștiga, lunar, până la 40.000 de lei/lună.

Vă las să faceți calcule. Nu, nu cu salariile lor. Cu cât mai rămâneți, după ce luați salariul/pensia și plătiți facturile. Să mă țineți la curent.

Articolul precedentFranța introduce noi restricții din cauza COVID-19
Articolul următorDeșeurile depozitate ilegal au dus la o amendă de 50.000 lei pentru Primăria din Baia Mare
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.