Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Moscova s-a arătat deranjată de afirmațiile făcute de președintele Republicii Moldova, într-un interviu acordat Pro TV, și cere Chișinăului să se concentreze pe „soluționarea problemelor” din relațiile bilaterale, în loc să critice prezența „forțelor de menținere a păcii” în Transnistria, relatează Agerpres, citându-l pe Aleksei Zaițev,  directorul-adjunct al Departamentului pentru informaţie şi presă al Ministerului de Externe rus.

„O îndemnăm pe dna Sandu şi pe alţi parteneri moldoveni să renunţe la asemenea afirmaţii departe de realitatea istorică şi să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti, inclusiv pe cele create artificial de Chişinău, precum şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a transmis Zaiţev.

În interviul menționat, Maia Sandu a afirmat faptul că războiul din Transnistria a fost „o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova”, mai mult, că „existența acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă impedimente pe drumul nostru european”.

De altfel, Maia Sandu susține că „Federația Rusă a trimis oameni” în acțiunea împotriva Republicii  Moldova, mai mult, că cele două țări au un „dialog complicat, dar necesar” și speră rezolvarea a cât mai multe subiecte de pe agenda sa.

Cât privește starea de conflict dintre Rusia și Ucraina, Maia Sandu a subliniat că nu își dorește să se ajungă la o acțiune militară.  „Republica Moldova este o țară neutră, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne izolăm sau că noi ne izolăm. Este dreptul suveran al poporului să decidă cum își asigură securitatea și asta scrie Constituția. În același timp, din 2006, avem program de cooperare cu NATO, iar de curând a fost actualizat acest program care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate și sectorul apărării, și, dincolo de asta, avem programe de sprijin cu România, cu Statele Unite, cu alte țări ale Uniunii Europene. Vom continua să avem programe de sprijin pentru a ne consolida sistemul de securitate și de apărare”, a mai spus președintele Republicii Moldova.   

Maia Sandu: „Comunicarea cu Rusia este complicată, dar necesară”

Articolul precedentZiua Internațională de Amintire a Holocaustului și-o Românie din ce în ce mai antisemită
Articolul următorMorții sunt „buni” de plată. Primăria Ploiești încasează taxa specială pentru gunoi de la persoane decedate. Document