BNR

De 1 Decembrie, Banca Națională a României (BNR) pune în circulație prima bancnotă pe care este prezentată o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu. Bancnota, în valoare de 20 de lei, va fi prezentată publicului vineri, 26 octombrie, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, se arată în comunicatul transmis de BNR.

Bancnota va avea o valoare nominală de 20 de lei

De asemenea, bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv. Mai mult, pe aversul bancnotei se regăsește portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii în care a trăit și un element floral format din brândușe.Totodată, în plan secund e reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Pe reversul bancnotei vom regăsi o imagine a Maosoleului de la Mărășești, o reprezentare înaripate de le Medalia Victoriei și o floare de crin.

Potrivit comunicatului de presă transmis de BNR, punerea în circulație a bancnotei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României. Totodată, de Ziua Națională a României se va lansa o replică a primei bancnote de 20 de lei emisă de BNR în anul 1881. Tirajul este de 30 de mii de bucăți, iar prețul de vânzare este de 100 de lei.

Reamintim că BNR a lansat prima bancnotă cu polimeri în România, dar și în Europa după eclipsa totală de soare din 11 august 1999. Bancnota de 2000 de lei, chiar dacă a avut o viață scurtă, a devenit foarte căutată de colecționari. În momentul de față, preţurile pentru o astfel de bancnotă sunt între 1000 şi 4000 de lei, în funcţie de serie, conform site-urilor de anunţuri.

Pe 1 iulie 2005, leul românesc a pierdut ultimele patru zerouri, prin denominare la rata de 1 leu nou (RON) pentru 10.000 lei „vechi” (ROL). Totodată, este de așteptat ca țara noastră să treacă la moneda unică europeană (euro), cel mai devreme în 2025.

BNR: „La noi s-a dublat această evoluție cu o liberalizare mult întârziată și o dezorganizare a procesului de liberalizare”

Articolul precedentConsiliul Local din Sectorul 6 a respins delegarea serviciului de salubrizare: „Ne paște o amendă usturătoare”
Articolul următorCîțu, despre declarațiile lui Ciolacu privind guvernarea din ultimii doi ani: „Nu bag în seamă”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.