BNR: „La noi s-a dublat această evoluție cu o liberalizare mult întârziată și o dezorganizare a procesului de liberalizare”

„Este doar un puseu inflaționist venit din prețurile la energie care au luat o razna din motive obiective și subiective”, a transmis purtătorul de cuvânt al BNR

Banca Națională a României (BNR) consideră că modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei, una foarte întârziată, este unul dintre principalele motive pentru care inflația a fost trasă în sus.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a precizat, la Digi 24, că mare parte dintre aceste scumpiri au fost făcute deja, ele urmând să se simtă în toamnă, când și consumurile de gaz și energie electrică vor fi mai mari comparativ cu perioada de vară. Totodată s-a arătat optimist că aceste creșteri să se mai tempereze. „Din perspectiva noastră considerăm că este doar un puseu inflaționist venit din prețurile la energie care au luat o razna din motive obiective și subiective, organizatorice și dezorganizatorice, locale, dar și la nivel mondial”, a precizat Suciu, adăugând  că indicele inflației ar putea să mai coboare la începutul anului viitor de la 5,6% cât este estimat pentru luna decembrie 2021.

Lipsă de predictibilitate a BNR

Totodată, Dan Suciu a reamintit faptul că inclusiv BNR-ului i-a lipsit predictibilitatea de a pune în estimări și prognoze evoluția prețurilor la energia electrică, gaz și combustibil. „Au crescut prețurile pe tot parcursul anului, în toată lumea. La combustibil s-au dublat, barilul era 40 de dolari în iulie, acum e 80. Unitatea de măsură pentru gaze, avem o dublare a costurilor. Lucrurile s-au întâmplat pe plan mondial, la noi s-a dublat această evoluție cu o liberalizare mult întârziată și o dezorganizare a procesului de liberalizare”, a afirmat Dan Suciu la Digi 24.

Reamintim că liberalizarea de pe piața gazelor naturale și a energiei electrice a avut loc încă din 1 iulie 2020, când economia mondială era la un alt nivel din cauza pandemiei. Mai mult, consumatorii aveau posibilitatea de scimbare a furnizorului până în această vară. De altfel, pe piața energiei electrice termenul inițial de modificare a contractelor a fost prevăzut pentru 31 ianuarie 2021, dar ANRE a dat un ordin prin care această perioadă să fie prelungită până la 30 iunie 2021, iar cei care nu făceau acest pas riscau să aibă facturi la un preț mult mai mare, chiar și cu 26%.

PSD vrea sprijinirea consumatorilor vulnerabili încă din octombrie

Articolul precedentCSAT: „Schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității”
Articolul următorFritz s-a căsătorit, fostul edil îi trimite DNA-ul pe cap