ANRE, mână în mână cu furnizorii de energie electrică: facturi mai mari de la 1 ianuarie

Asociația România Inteligentă a semnalat aceste nereguli grave, astfel că a formulat o scrisoare deschisă președintelui Senatului, Anca Dragu, președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban, cât și premierului Florin Cîțu

Consumatorii de energie vor avea parte de o surpriză neplăcută la începutul anului viitor, iar principalul vinovat pentru această degringoladă care se va lăsa cu facturi mai mari este chiar ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei).

Tăcerea ANRE va afecta buzunarele cetățenilor

Pe larg, în urma liberalizării pieței de energie electrică de la 1 ianuarie, consumatorii ar putea să beneficieze de schimbarea contractelor, de la cele pe care le au în prezent, la unele avantajoase pentru buzunar. Cu toate astea, puțini cetățeni știu acest lucru, întrucât ANRE a omis să informeze consumatorii, cu privire la aceste reglementări. Și cum timpul e scurt pentru a se opera modificări de contract, românii ar putea plăti cu până la 26% mai mult pentru facturile aferente enegiei electrice.

Cei ce nu vor încheia contracte noi, avantajoase, cu actualii furnizori, ori cu alți furnizori, vor avea supriza să „beneficieze” de facturi majotare pe aceleași servicii furnizate. ANRE ar fi putut evita această situație dacă și-ar fi făcut datoria să informeze cetățeanul la timp.

Premierul Cîțu se gândește la salarii minime mai mari

Așadar, o instituție care ar fi trebuit să lucreze în slujba cetățeanului oferă beneficii tăcute furnizorilor de energie electrică care, în mod cert, vor fi avantajați de lipsa de informare la care a fost supus consumatorul. Responsabilitatea informării populației revenea ANRE.

Constatăm că ANRE a publicat informația în mod trunchiat, menționând că nu există obligativitatea ca cel care beneficiază de servicii să-și schimbe furnizorul, însă omite să adauge faptul că dupa 1 ianuarie se va practica un preț mai mare pentru aceleași servicii.

Legea 123/2012 stabilește, la art. 55, alin. 1 obligă furnizorii să practice prețuri decente, cu alte cuvinte suportabile, nemeționând, însă o valoare concretă.

Sursă foto: Asociația România Inteligentă

Comparatorul de tarife

Solicitările Asociației România Inteligentă

Asociația România Inteligentă a semnalat aceste nereguli grave, astfel că a formulat o scrisoare deschisă președintelui Senatului, Anca Dragu, președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban, cât și premierului Florin Cîțu. În scrisoare se cere demiterea Comitetului de Reglementare al ANRE.

  • Analizarea de către Parlament, în regim de urgență a situației dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică.
  • Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDNA Constanța renunță la cercetări, într-un dosar celebru de luare de mită
Articolul următorFostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, trimis în judecată pentru a doua oară pentru fapte de corupție
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.