Guvernul Ciucă (captură ședință)

Guvernul Ciucă a adoptat, marți, Ordonanța de Urgență privind noile măsuri pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Astfel, începând de pe 1 februarie, când OUG va intra în vigoare, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh la electricitate, respectiv 0,31 lei/kWh la gaze, pentru consumatorii casnici fiind eliminat plafonul de consum.

„Pentru populație (n.r. clienți casnici) nimeni nu va plăti mai mult de 80 bani pe kwh pentru energie electrică și 31 bani pentru kWh pentru gaze naturale indiferent de consum”, a spus Ciucă, înaintea ședinței de guvern, citat de Hotnews.

Totodată, a mai precizat premierul, s-a decis ridicarea nivelului de compensație „pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie”.

Concret, pentru consumatori non-casnici și industria alimentară se vor plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. În privința CET-uri, Ciucă a menționat că este deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat.

Pe de altă parte, ministrul Energie, Virgil Popescu a subliniat că va exista și o formă de compensare suplimentară, astfel încât populația să nu plătească mai mult de 68 de bani/kWh la electricitate, respectiv, 22 de bani/kWh la gaze naturale.  

„Începând cu 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kWh la 80 de bani pe kWh la energia electrică și de la 37 de bani pe kWh la 31 de bani pe kWh (n.r.- gaze naturale), indiferent cât consumă. Dacă în plus, față de acest lucru, consumă 500 de kilowați lunar și 300 de metri cubi lunar atunci beneficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a declarat marți Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

De asemenea, a mai spus ministrul Popescu, întrebat fiind de posibilitatea aplicării acestei Ordonanțe de Guvern retroactiv, nici măcar pentru luna ianuarie. „Am întrebat în ședința de Guvern de ianuarie, nu am mai intrebat și de noiembrie și decembrie, pentru că dacă se putea, extindeam mai departe. Și răspunsul a fost nu, pentru că suntem deja în data de 25 ianuarie și nu putem aplica pentru ce este în spate”, a explicat ministrul.

OUG privind noua schemă de compesare și plafonare a facturilor la energie a fost publicată

Articolul precedentMarcel Boloș a acceptat nominalizarea la Ministerul Digitalizării
Articolul următorCanada retrage familiile diplomaților din Ucraina