Canada retrage familiile diplomaților din Ucraina

Anunțul vine la scurtă vreme după cele făcute de Marea Britanie, SUA și Australia

Guvernul canadian a anunțat retragerea familiilor diplomaților săi din Ucraina, pe fondul temerilor cu privire la o posibilă invazie a Rusiei, transmite CBC.

„Siguranța și securitatea canadienilor, a personalului nostru și a familiilor acestora în misiunile noastre din străinătate sunt prioritatea noastră de vârf”, a spus Ministerul Afacerilor Externe al Canadei, într-un comunicat.

„Din cauza activităților de destabilizare în Ucraina și în jurul acesteia, am decis să retragem temporar copiii sub 18 ani ai personalului ambasadei canadiane și membrii familiei care îi însoțesc”, a mai spus declarat ministerul canadian de Externe, Melanie Joli.Anunțul Canadei vine la scurt timp după altele similare, ale SUA, Marii Britanii și Australiei.

Rusia neagă că plănuiește un atac asuprea Ucrainei, însă în ultimele săptămâni a masat 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

„Extremi de îngrijorați de agresiunea rusă”

Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a arătat îngrijorat de situația de pe Ucraina, dar a precizat că există planuri de urgență. „Suntem extrem de îngrijorați de agresiunea rusă și de amenințarea continuă cu o nouă invazie în Ucraina. Siguranța diplomaților canadieni, precum și a familiilor acestora este, desigur, esențială, și vom contina să fim acolo, pentru a le asigura siguranță canadienilor și ucrainienilor.

De altfel, liderii ucrainieni au încercat să transmită mesaje de calm, subliniind că situația este „sub control”. Luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația este „sub control”, în timp ce ministrul Apărării a spus că forțele armate ale Rusiei nu au format „grupuri de luptă”, care să necesite lansarea unei ofensive din partea Ucrainei. De altfel, autoritățile de la Kiev au anunțat, marți, destructurarea unui grup care ar fi acționat la ordinele Rusiei pentru comiterea unor atacuri ce aveau ca scop „destabilizarea” țării.

Din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi venit direct de la Kremlin.

Mircea Geoană: „Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”

Articolul precedentGuvernul Ciucă a adoptat noile măsuri pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie
Articolul următorAUR cere Guvernului Ciucă să renunțe la starea de alertă