AUR cere Guvernului Ciucă să renunțe la starea de alertă

Solicitatea vine în ziua în care a fost înregistrat un record al numărului de cazuri de infectare Covid

În plin val pandemic, cu un record al numărului de cazuri, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere Guvernului Ciucă să se renunțe la starea de alertă, în care România se află din mai 2020. Reprezentanții AUR își justifică această solicitare, date fiind „gradul incontrolabil de răspândire”, dar mai ales pentru că, susțin aceștia, efectele sunt cu „mult mai ușoare ale variantei Omicron”, fapt pentru care menținerea restricțiilor „este complet inutilă și extrem de contraproductivă pentru întreaga societate românească”, se arată într-un comunicat al AUR.

Totodată, aceștia dau ca exemplu în privința renunțării la restricții Marea Britanie, dar omițând să precizeze care este rata de vaccinare în rândul britanicilor, de altfel, una dintre cele mai mari de la niveul Europei.

„Unele țări europene – Marea Britanie și Irlanda, de exemplu – au ridicat deja restricțiile. Pandemia intră în stadiul endemic. Toți ne vom infecta în cele din urmă, însă varianta virală dominantă acum, Omicron, deși se transmite comunitar foarte repede, se manifestă, de regulă, fără simptome sau cel mult cu forme mai ușoare decât ale unei gripe banale. Dovadă stau scăderea semnificativă atât a cazurilor grave și foarte grave din spitale, cât și a numărului deceselor. Prim-ministrul Ciucă are șansa acum să pună capăt mult prea îndelungatei perioade în care drepturile și libertățile românilor au fost călcate în picioare sub pretextul combaterii unei boli care ne-a costat enorm, iar acum se stinge văzând cu ochii”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

În aceeași ordine de idei, senatorul Claudiu Târziu consideră că este momentul ca „regimul Iohannis să investească încredere în discernământul românilor. Românii sunt singurii care, în cunoștință de cauză, trebuie să hotărască de-acum încolo pentru sănătatea lor, a copiilor și părinților lor, necondiționați și neforțați de nimeni altcineva decât de propria lor conștiință. Renunțați la starea de alertă, domnule prim-ministru Ciucă”, se mai arată în comunicatul AUR.

În context, AUR salută faptul că până și Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că așa-zisul certificat verde de călătorie trebuie eliminat atât timp cât interdicțiile respective „nu adaugă valoare și continuă să contribuie la stresul economic și social” în țările care l-au impus.

Pe de altă parte, Tedros Adhanom Ghebreyesus, președintele OMS, citat de Digi24, susține că „ne aflăm într-un moment critic”, după ce am intrat în al treilea an al pandemiei. Mai mult, Tedros a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „trebuie să lucrăm împreună pentru a pune capăt fazei acute a acestei pandemii. Nu putem s-o lăsăm să treneze, oscilând între panică şi neglijenţă”.

Potrivit CNSU, în raportarea făcută marți, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 19.685 de cazuri de infectare Covid (20.524 de teste RT-PCR și 41.539 de teste rapide antigenice). De altfel, acesta este un record al pandemiei în România, nu doar al valului 5. Active sunt 161.940 de cazuri, din care 650 sunt în stare critică.

Rafila vede vârful valului 5 la jumătatea lui februarie

Articolul precedentCanada retrage familiile diplomaților din Ucraina
Articolul următorNATO susține că încă există o cale de „ieșire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina