Kelemen Hunor (Facebook)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunțat, sâmbătă, că în cadrul negocierilor cu premierul desemnat Nicolae Ciucă, precum și cu o echipă de experți ai PNL, au fost introduse în programul de guvernare o serie de măsuri menite să încurajeze natalitatea. Aceste propuneri au fost făcute de UDMR, și parte dintre ele sunt aplicabile în Ungaria încă din 2019, potrivit ZF. De altfel, în urmă cu câteva luni, și PSD anunțase un proiect de lege, care să stimuleze natalitatea, și care prevedea printre altele creşterea alocaţiilor, de deduceri pentru salariaţii cu copii şi de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învăţământul preşcolar.

PSD vrea să stimuleze natalitatea din România

În ultimele trei decenii politica UDMR s-a axat, cu precădere, pe reprezentarea intereselor și bunăstarea comunităților noastre. Dezideratul nostru a rămas neschimbat, nu a fost influențat nici de contextul politic din România, nici de dificultățile cauzate de pandemie. Mai mult, situația dificilă ne-a încurajat mai mult în consolidarea ideii de familie – cel mai important liant, pilonul comunității noastre.

a scris Kelemen Hunor pe Facebook

Propunerile UDMR pentru stimularea natalității

Potrivit lui Kelemen Hunor, cele mai importante dintre măsurile de încurajare propuse pentru creșterea natalității sunt:

– aplicarea unor măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulți copii, și reducerea progresivă a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, în funcție de numărul de copii;

– program de credite pentru achiziționarea de locuințe familiilor tinere în funcție de numărul de copii;

– program de finanțare pentru achiziția de autoturisme familiale pentru familiile cu minim trei copii;

– bunicii, respectiv frații majori șomeri să poată beneficia de idemnizația de creștere a copilului în locul părinților, dacă se întorc la muncă;

– extinderea programelor de tip after school;

– facilități acordate administrațiilor locale de a sprijini familiile prin reduceri/scutiri de taxe și impozite.

În acest moment, una dintre cele mai mari probleme ale societății este de natură demografică, „baby-boom”-ul de după anii 70, cunoscutul ca cel al „decrețeilor” (Decret 770/1966, acesta fiind abrogat în 26 decembrie 1989), se va pensiona în maximum 10 ani, iar numărul copiilor este într-o continuă scădere, puține fiind tinerele familii care să facă și un al doilea sau al treilea copil. Mai mult, s-a constatat că este un trend al vârstei destul de înainte la care tinerii să își întemeieze o familie sau să se gândească la primul copil, cei mai mulți punând această „întârziere” pe seama contextului socio-economic al momentului.

Ciolacu, discuție telefonică cu premierul desemnat

Articolul precedentPrimarul Cristian Popescu Piedone se bate „pentru interesele oamenilor”
Articolul următorUn nou incendiu la groapa de gunoi din Sighișoara