Groapa gunoi Vidra EcoSud - Foto zin.ro

Este evident că se încearcă mușamalizarea situației și primul vizat este chiar șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, care minte cu nonșalanță. El susține că la măsurătorile efectuate de Agenția de Mediu București au fost constatate depășiri cu numai 50% a concentrației admise la hidrogen sulfurat, dar în Raportul de Monitorizare al Agenției de Mediu depășirile sunt de 150%!

De fapt, șeful Găzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, nu ar trebui să se pronunțe în acest caz după ce în 2019 firma soției sale, Calipso Gef SRL, a încasat de la Eco Sud SA, administratorul Gropii de la Vidra, peste două milioane de lei pentru preluarea levigatului, dar o cantitate de peste 18.000.000 de litri de levigat a fost deversată în apele Argeșului, așa cum Ziarul de Investigații scria AICI. În acest caz au fost anchete ale Poliției și DNA. 

La 4 ani de la scandalul deversării levigatului în Argeș, șeful „Gărzii” din Ilfov se laudă cu amenzile aplicate Eco Sud SA

În ultimele luni, poluarea cu hidrogen sulfurat din sudul Capitalei s-a amplificat. La sesizările oamenilor din Popești Leordeni, Berceni și Vidra, a reacționat doar presa, care a dezvăluit că poluarea este generată de la Groapa Vidra, administrată de Eco Sud. Instituțiile statului au ignorat plângerile oamenilor.

Citește și Se anunță încă un an de coșmar pentru locuitorii localităților de lângă groapa de gunoi Vidra. Agenția pentru protecția mediului Ilfov a vizat autorizația de mediu în ciuda numeroaselor reclamații

Ziarul de Investigații” a mai scris despre modul în care șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore încearcă să mușamalizeze poluarea cu hidrogen sulfurat emanat de la Gropa de gunoi Vidra. Se contura concluzia că Emil Grigore nu dă curs sutelor de sesizări ca să nu deranjeze interesele de afaceri ale Eco Sud SA.

În contextul noului val de sesizări ale locuitorilor din Popești Leordeni în legătură cu aerul irespirabil care le intră în case, „Ziarul de Investigații” a solicitat Gărzii de Mediu Ilfov mai multe informații cu privire acțiunile de control efectuate și monitorizarea gestionării deșeurilor de la Groapa Vidra.

Surpriza este că Emil Grigore, care a rămas șef al Gărzii de Mediu Ilfov după scandalul din 2019, acum se laudă cu amenzile administrate Eco Sud SA, de la care firma soției sale a încasat milioane de lei.

Potrivit răspunsului semnat de comisarul șef Emil Florin Grigore, în perioada 2017 – 2022 comisarii din subordinea sa au derulat 28 de controale la Groapa Vidra și au aplicat 12 sancțiuni, un avertisment și 11 amenzi. Valoarea totală a celor 11 amenzi administrate Eco Sud SA a fost de 630.000 de lei. Este o sumă infimă în raport cu profitul net al Eco Sud din 2022, de peste 42 milioane de lei.

Când vine vorba de neregulile constatate, Emil Grigore „bate apa în piuă” ca să pară ocupat

O altă informație solicitată de „Ziarul de Investigații” se referă la „deficiențele constatate în timpul controalelor în perioada 2019 – 2022  de către GNM la groapa de gunoi de la Vidra remediate de către Eco Sud SA”.

Șeful Gărzii de Mediu din Ilfov a evitat să se refere la vreo neregulă constatată la Eco Sud, lansându-se într-o lungă disertație despre rolul Gărzii de Mediu, care „verifică periodic și monitorizează permanent activitatea depozitului de deșeuri gestionat de către Eco Sud SA în comuna Vidra, județul Ilfov, atât în privința avizelor și autorizațiilor deținute, esențială fiind Autorizația Integrată de Mediu”. Comisarul șef Emil Grigore a mai adăugat că „Eco Sud SA a obținut deja, din partea APM Ilfov, Decizia de emitere a vizei anuale pentru perioada 11.12.2022 – 11.12.2023”, pentru a demonstra că la Eco Sud SA este totul OK.

Practic, „Ziarul de Investigații” a întrebat ce deficiențe au fost constatate la controalele efectuate la Eco Sud SA în perioada 2019 – 2022, dar șeful Gărzii din Ilfov a răspuns că Eco Sud a obținut viza anuală!?

Șeful Gărzii de Mediu Ilfov minte, susținând că la măsurătorile APM București depășirea la hidrogen sulfurat era de 50%

Nu putea fi ignorată problema emisiilor de hidrogen sulfurat de la Depozitul de deșeuri de la Vidra după ce în decembrie 2022 „Ziarul de Investigații” a publicat articolul „Șefului Gărzii de Mediu Ilfov nu-i miroase <<gazul de canalizare>> de la Groapa din Vidra după afacerile de milioane ale soției sale cu Eco Sud”.

Comisarul șef spune ceea ce am scris și noi în decembrie, că Garda de Mediu Ilfov a cerut Agenției de Protecția Mediului București efecturea unor măsurători privind calitatea aerului în zona Popești Leordeni, Jilava, Vidra, Berceni, unul din obiectivele acestei analize fiind măsurarea conținutului de hidrogen sulfurat (H2S), cunoscut și ca „gaz de canalizare”. Primele măsurători n-au fost concludente și s-au făcut noi măsurători, de această dată cu autolaboratorul Agenției de Mediu din București. 

În răspunsul semnat de comisarul șef Emil Grigore se spune că la ultimele două măsurători au fost înregistrate depășiri la concentrația de hidrogen sulfurat, dar acestea nu erau mari, ci de numai 1/2, adică de 50%, din valoarea concentrației maxime admise.

„Pentru Hidrogenul sulfurat (H2S) nu s-au înregistrat depășiri ale CMA în niciunul dintre punctele de monitorizare, dar ultimele 2 măsurători au fost mai ridicate decât precedentele, situându-se puțin peste 1/2 din CMA (concentrația maximă admisă)”, se spune în răspunsul Gărzii de Mediu Ilfov.

În realitate, în Raportul Agenției de Mediu București se spune că la hidrogen sulfurat erau depășiri de până la 150%!

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Ilfov minte cu nonșalanță, depășirile la hidrogen sulfurat sunt cu mult mai mari, confirmând sesizările locuitorilor din Popești Leordeni, care se pâng de aerul otrăvit care le pătrunde în case.

„Ziarul de Investigații” a intrat în posesia Raportului de Monitorizare al Agenției de Protecția Mediului București și depășirile constatate la măsurătorile efectuate în perioada 21 – 28 octombrie 2022 la trei puncte de monitorizare, Punctul 1 (Poliția Jilava), Punctul 2 (str Biruinței, Pasarela Pietonală din Popești Leordeni) și Punctul 3 (str Valea Sterii, Stadion Berceni) sunt cu mult mai mari decât cele comunicate de șeful Gărzii din Ilfov.

În condițiile în care limita maximă admisă la hidrogenul sulfurat este 0.015 mg/mc, la Pasarela Pietonală au fost înregistrate depășiri la aproape toate măsurătorile: „În punctul de monitorizare nr 2 au fost înregistrate 15 depășiri ale concentrației maxime admisibile de H2S din cele 17 măsurători efectuate. Depășiri au fost înregistrate în fiecare zi de monitorizare, concentrația maximă înregistrată fiind de 0.03747 mg/mc”, se spune în Raportul APM București. Asta înseamnă o depășire a concentrației maxime admise cu 149,8%.

În zona stadionului Berceni, au fost valori depășite la jumătate din măsurătorile efectuate: „În punctul de monitorizare nr 3 au fost inregistrate 9 depășiri ale concentrației maxime admisibile de H2S din cele 18 măsurători efectuate”, se spune în raportul Agenției de Mediu București.

Au fost înregistrate depășiri mari și la măsurătorile efectuate cu autolaboratorul în zona Poliției Jilava. Pe 26 octombrie, între orele 20.30 și 22.30, au fost depășiri cu 145% a limitei maxime admise.

Eterna rezolvare, cu „s-au luat măsuri”. Una dintre acestea vizează arderea gazului

Răspunsul Gărzii de Mediu Ilfov are și un bogat conținut de asigurări formale că aerul din sudul Capitalei nu va mai fi otrăvit cu „gaz de canalizare”, deoarece  „prin acțiunile de control, GNM a impus societății Eco Sud mai multe măsuri în scopul îmbunătățirii activității pe linia protecției mediului”.

Cum se va întâmpla acest miracol? Iată cum sună promisiunile:

1. „operatorul economic va adopta toate mecanismele tehnologice și organizatorice necesare evitării oricăror riscuri care ar putea afecta sănătatea populației”.

2. „operatorul va realiza o analiză detaliată a tuturor surselor de producere de disconfort, în special olfactiv, urmând să identifice cele mai bune soluții tehnice de diminuare a acestora”.

Tot la capitolul asigurări că aerul din sudul Capitalei nu va mai fi otrăvit de gazul toxic emanat de la Groapa Vidra se înscrie și faptul că „au fost impuse operatorului Depozitului Ecologic Vidra măsurile de a respecta cu strictețe prevederile Normativului Tehnic aprobat prin Ordinul nr. 757/2004 în ceea ce privește tehnologia de depozitare”, dar și „monitorizarea continuă a funcționării sistemului de ardere a gazului de depozit”.

Axioma șefului de la Garda de Mediu:  „mirosurile sesizabile olfactiv” sunt „parte a activităților normale pentru un Depozit de deșeuri”

După ce a încercat să fixeze ideea că depășirile concentrației maxime de hidrogen sulfurat nu ar fi la valori periculoase, șeful Gărzii de Mediul Ilfov a încercat să își impună și punctul de vedere că, până la urmă, mirosurile grele emanate de la Groapa Vidra sunt caracteristice unei gropi de gunoi.

Conform constatărilor comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții Depozitului Ecologic Vidra, din analiza documentelor puse la dispoziția echipei de control a GNM, precum și din datele cuprinse în Planul de Gestionare a disconfortului olfactiv, detinut de catre SC Eco Sud SA, rezultă ca sursele generatoare de mirosuri sesizabile olfactiv, care pot fi resimțite în vecinătate, sunt reprezentate de: rampa de descărcare a deșeurilor, zona bazinelor de colectare a levigatului, zona de exploatare – zona activă, toate acestea fiind parte a activităților normale pentru un Depozit de deșeuri”, se spune în adresa semnată de Emil Grigore.

Concluzia șefului Gărzii de Mediu Ilfov este clară: „sursele generatoare de mirosuri sesizabile olfactiv” sunt „parte a activităților normale pentru un Depozit de deșeuri”.

Dilemă aberantă. Garda de Mediu a cerut DSP Ilfov să spună dacă hidrogenul sulfurat e periculos pentru sănătatea oamenilor

Solicitare aberantă. Garda de Mediu Ilfoc a cerut DSP Ilfov să îi comunice dacă depășirile la hidrogen sulfurat afectează sănătatea oamenilor
Solicitare aberantă. Garda de Mediu Ilfoc a cerut DSP Ilfov să îi comunice dacă depășirile la hidrogen sulfurat afectează sănătatea oamenilor

În răspunsul Gărzii de Mediu Ilfov se mai spune că a fost cerut punctul de vedere al DSP Ilfov, dacă depășirile la hidrogen sulfurat sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.

„În aceste condiții, analizând concluziile Raportului de monitorizare, precum si în conformitate cu reglementările legale în vigoare, GNM – CJ Ilfov a solicitat Direcției de Sănătate Publică Ilfov să ne comunice dacă depășirile înregistrate pun în pericol sănătatea populației”, se spune în adresa Gărzii de Mediu Ilfov.

Este o dilemă aberantă. Evident că din moment ce a fost depășită o „concentrație maximă admisă”, orice depășire a acesteia, cu 50%, cum susține șeful Gărzii de Mediu Ilfov sau cu 150% cum au demonstrat măsurătorile Agenției de Mediu București, este pusă în pericol sănătatea oamenilor.

Un om din sistem explică cum se mușamalizează rezultatele măsurătorilor la hidrogen sulfurat

Mușamalizarea rezultatelor măsurătorilor este de notorietate în sistemul de protecție a mediului. George Gârbacea, care a condus Agenția pentru Protecția Mediului București a relatat într-un reportaj realizat de „Recorder” pe tema aerului otrăvit din zona Popești Leordeni cum sunt mușamalizate monitărizările concentrațiilor de hidrogen sulfurat.

Eu chiar am avut, anul trecut, în vară, o campanie de monitorizare a hidrogenului sulfurat în nordul capitalei și problema care era? În datele de monitorizare, totul era bine, numai că tehnologia de monitorizare, în normele tehnice, făceau o medie la două zile și ei puteau să elibereze…

În sudul Bucureștiului, concentrația de hidrogen sulfurat din aer depășește limita maximă admisă cu 150 la sută

E super-simplu. Eu pot să eliberez, mă uit unde bate vântul și unde-i stația de monitorizare și îi dau drumul trei ore și oricum vântul bate în direcția inversă. Ceilalți știau că sunt monitorizați. Chiar am publicat raportul ăla în care se spunea că totul e OK, deși… Mi-am cerut scuze oamenilor, pentru că știam că miroase. Adică mă sunau oamenii și le spuneam că măsurătorile sunt bune. După o perioadă îmi era și rușine”, a povestit George Gârbacea.

Potrivit acestuia, nu ar fi deloc complicat să fie rezolvată problema poluării cu hidrogen sulfurat, deoarece dacă s-ar face o monitorizare corectă, cu publicarea rezultatelor în timp real, operatorii gropilor de gunoi ar fi obligați să ia toate măsurile pentru captarea gazelor toxice: „Clar, e o problemă care se poate rezolva foarte simplu. Prin acord de mediu să se impună monitorizarea și datele să fie transmise publicului în timp real. N-ar trebui să miroasă. Dacă toate instituțiile și-ar face treaba nu ar trebui să miroasă”. Dar instituțiile nu-și fac treaba, iar prima dintre acestea e Garda de Mediu Ilfov, condusă de Emil Grigore.

În 2019, levigatul de la Vidra era deversat în râul Argeș de firma familiei Grigore, care a încasat două milioane de la Eco Sud

În 2019 Poliția și Garda Națională de Mediu au prins în flagrant șoferul de la firma familiei Grigore care deversa levigat în apele Argeșului

Pentru a lămuri mai bine cum stau lucrurile acum, în iulie 2023, vom relua câteva informații publicate de „Ziarul de Investigații” despre scandalul în care a fost implicat în 2019 șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore. Atunci, Poliția și Garda Națională de Mediu au prins în flagrant șoferul unei cisterne care se pregătea să deverseze 19.000 de litri de levigat în râul Argeș.

Cisterna era de la firma Calipso Gef SRL, a cărei directoare este Mihaela Grigore, soția șefului gărzii din Ilfov, Emil Grigore, iar levigatul era preluat de la Groapa de la Vidra administrată de Eco Sud SA. În jumătate de an, firma soției lui Grigore a preluat de la Vidra și a deversat în Argeș peste 870 cisterne cu levigat, adică 18.000.000 de litri, încasând de la Eco Sud 2,3 milioane lei.

Implicarea șefului gărzii a fost demonstrată cu documente. În declarația de avere nr 5.979/22.05.2019 a șefului Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, este menționat salariul său de la „Gardă” (43.427 lei), dar și salariul de 12.780 lei încasat de soția sa, Mihaela Grigore, în calitate de director la Calipso Gef SRL. Aceleași venituri ale soției de la Calipso Gef SRL au apărut și în declarațiile de avere ale lui Emil Grigore, nr 4.157/18.05.2017 și nr 5.240/24.05.2018.

De fapt, firma respectivă a fost șefului de Gărzii de Mediu Ilfov, fiind trecută în 2018 pe numele soției sale. „Din rapoartele de informații furnizate de Recom a reieșit că domnul Emil Grigore, comisar șef la Comisariatul Gărzii de Mediu Ilfov figurează ca asociat în cadrul Calipso Gef SRL până în anul 2018”, se spunea în adresa nr 7.188/02.12.2019 a Gărzii Naționale de Mediu către DNA.

Deci șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore și soția sa, Mihaela, au încasat 2,3 milioane de lei pentru a polua râul Argeș cu peste 18.000.000 de litri de levigat preluat de la Groapa Vidra.

De ce tolerează ministrul Mediului, Mircea Fechet, mușamalizarea poluării din sudul Capitalei de către șeful Gărzii de Mediu Ilfov?

Pentru a explica mușamalizarea otrăvirii aerului din sudul Capitalei cu hidrogen sulfurat să amintim câteva detalii. În toamna lui 2022, când poluarea cu hidrogen sulfurat devenise insuportabilă, locuitorii din Popești Leordeni, Berceni și Vidra au adresat Gărzii de Mediu Ilfov sute de sesizări. Deși are ca atribuții „controlarea activităților cu impact asupa mediului” și sancționarea poluatorilor, Garda de Mediul Ilfov, condusă de Emil Grigore, a refuzat să înregistreze sesizările oamenilor, recomandându-le să se adreseze DSP Ilfov.

Ulterior, sesizările au fost înregistrate, dar nu au fost soluționate.

Potrivit fostului comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, din 552 de petiții nesoluționate de Garda Națională de Mediu în toată țara, 500 erau erau petiții nesoluționate de Garda de Mediu Ilfov, condusă de Emil Grigore

Acum, prin răspunsul oferit „Ziarului de Investigații”, același șef al Gărzii din Ilfov, Emil Grigore, susține că depășirea concentrației maxime admise la levigat este de 50%, deși măsurătorile Agenției de Mediu București au demonstrat o depășire de 150%.

Mai rău de atât, șeful Gărzii din Ilfov pune la îndoială chiar faptul că depășirile la hidrogen sulfurat ar fi periculoase pentru sănătatea oamenilor și a cerut punctul de vedere al DSP Ilfov.

De câte astfel de dovezi ar mai fi nevoie pentru ca ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a fost secretar de stat la Mediu și în 2019, la vremea scandalului cu levigatul deversat în Argeș, să priceapă că șeful Gărzii din Ilfov, Emil Grigore, este unul dintre principalii artizani ai mușamalizării poluării aerului din sudul Capitalei?

VIATudor BĂLĂNESCU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPrimar din Dolj, acuzat că nu poate justifica averea dobândită
Articolul următorAmenzi, ordonanțe de interzicere a activității și de suspendare a activității, în urma verificărilor ANSVSA pe litoral