Cristian Gentea - Foto Facebook

Cristian Gentea a devenit fără prea mari emoții primar al Piteștiului în urma alegerilor locale din toamna lui 2020, deși s-a înscris practic în ultima clipă în cursa electorală.

Municipiul Pitești este însă un vechi fief al PSD, social-democratul Tudor Pendiuc în prezent condamnat pentru corupție, fiind ales de șase ori primar al urbei, în intervalul de timp 1992 – 2016.

Iar primar înainte de alegerile din 2020 era tot un reprezentant al PSD, Cornel Ionică. Partidul i-a oferit însă posibilitatea de a candida pentru funcția de primar lui Gentea, în timp de Ionică a primit locul al doilea pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local, dar nu şi susţinerea pentru încă un mandat în fruntea Primăriei.

Prin urmare Cristian Gentea a câștigat ”la pas” alegerile, mai ales că principalul contra-candidat, din PNL, era un ex-pesedist. Pe numele lui Sorin Apostoliceanu, acesta a fost chiar viceprimar al Piteștiului din partea PSD în mandatul lui Cornel Ionică. Mai mult decât atât, Sorin Apostoliceanu este cunoscut în mediul politic local drept ”creaţia lui Gentea”, potrivit spotmedia.ro.

Pe locul trei în cursa electorală, după Gentea – PSD și Apostoliceanu – ex-PSD, s-a plasat reprezentantul USR, Ionuț Moșteanu.

Înainte de a candida pentru scaunul de primar, Cristian Gentea  a fost consilier local al municipiului Piteşti dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului FC Argeş.

Campanie folosind angajații Primăriei

Nu este deci de mirare că adversarii politici l-au acuzat că a folosit în campania electorală angajați din Primăria Pitești sau din firme deținute de Consiliul Local.

În timpul programului de lucru, prin cartierele Piteștiului, candidatul PSD Cristian Gentea este însoțit constant de directorii societăților Apă Canal, Termo Calor Confort, Publitrans, Salubritate 2000 sau Poliția Locală.

Lor li se adaugă în mod constant șefi de servicii din Primăria Pitești, ba chiar și angajați ai Institutului de Cercetări Nucleare. Nici conducerea FC Argeș nu a fost lăsată să se ocupe de sportul piteștean, fiind angrenată în acțiunile electorale ale PSD”, acuza la vremea respectivă PNL Argeș, potrivit ziare.com.

Trebuie arătat că, inginer de profesie, Gentea a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității din București, a lucrat ca inginer fizician la Institutul de Cercetări Nucleare și a deţinut numeroase poziţii de conducere în industria nucleară, printre altele fiind, de-a lungul timpului, preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) sau director general la Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).

După alegerea sa în poziția de primar al municipiului Pitești, el și-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Societății Naționale Nuclearelectrica – SNN. Cristian Gentea fusese numit în funcția de membru în C.A. al SNN în septembrie 2018, pentru un mandat de 4 ani, care i-a încetat de drept în momentul în care a devenit primar.

De asemenea, Gentea a condus filiala PSD Argeș până în februarie 2019, când și-a dat demisia din funcția de președinte executiv, în urma unor neînțelegeri interne în partid. El a fost reales în fruntea organizației locale din Argeș a social-democraților în februarie 2023, când a candidat de unul singur.

În funcția de prim-vicepreședinte a fost ales aghiotantul lui Gentea de la primărie, Lucrețiu Tudor, administrator public al municipiului Pitești. Gentea conduce PSD Pitești din 2010, pe vremea primarului Tudor Pendiuc fiind președinte executiv. El și-a propus să câștige un nou mandat de primar în 2024, dar și majoritatea în Consiliul Local și cele două funcții de viceprimar, scrie argesonline.ro.

Eforturi deosebite pentru FC Argeș

Tot pe termen lung este și implicarea lui Cristian Gentea în viața clubului de fotbal FC Argeș. Echipa de fotbal locală a revenit în prima divizie a țării în 2020, după o absență de 11 ani, cu Gentea în postura de președinte al FC Argeș.

Iar anunțul lui Gentea privind candidatura la primărie a fost făcut, întâmplător sau nu, cu o zi înaintea meciului care a readus FC Argeș în Liga 1.

Sunt extraordinar de fericit! Am trecut prin toate stările posibile…am şi plâns astăzi în tribună. Chiar mi-au spus nişte colegi că nu m-au văzut plângând până acum. Este o bucurie extraodrinară! Au fost nişte eforturi deosebite şi iată că Dumnezeu ne-a ajutat şi am promovat…”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Argeş, Cristian Gentea, la finalul meciului care a făcut istorie în fotbalul argeşean, potrivit jurnaluldearges.ro.

Vă anunţ în premieră că pe data de 12 august vor sosi reprezentanţii companiei din Marea Britanie. Vor veni special să investească la Piteşti. O să vedeţi că nu am minţit nici de data aceasta!”, a mai adăugat Cristian Gentea, candidatul PSD Argeş pentru funcţia de primar al Piteştiului, conform sursei citate.

O mare contribuţie în atingerea acestui obiectiv (al revenirii în Liga 1 – n.r.) a avut şi consilierul local Cristian Gentea, preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului FC Argeş, care s-a preocupat permanent ca echipa de fotbal Campionii FC Argeş să beneficieze de cele mai bune condiţii pentru a face performanţă. Chiar dacă secţia de fotbal s-a desprins vara trecută de clubul FC Argeş şi a devenit structură privată pentru a putea avea drept de promovare în Liga I, Gentea a rămas aproape de echipă din postura de reprezentant al Consiliului Local, fiind artizanul acestei performanţe şi omul care s-a zbătut cel mai mult ca echipei să nu-i lipsească nimic în drumul către marea performanţă.”, se arată pe site-ul oficial argesfc.ro.

Potrivit sursei citate, Cristian Gentea a anunțat planuri mari pentru echipă, după revenirea în prima divizie fotbalistică: ”Ce îmi propun eu este să aduc oameni cu bani lângă echipă, să avem un buget serios care să ne permită să ne situăm la jumătatea clasamentului, către zona play-off-ului (…). Este vorba de o firmă mare din energie care trebuie să vină săptămâna asta şi va veni cu siguranţă, apoi de investitorul din Anglia, firma de management sportiv din Liverpool, care vine la Piteşti pe 12 august.”, declara Gentea, care la acel moment se afla în plină campanie electorală.

”Jucărie electorală” pe banii piteștenilor

Implicarea sa puternică la echipă a continuat dealtfel, atât în tipul campaniei electorale, cât și după ocuparea scaunului de primar, mai multe voci nemulțumite din politică, dar și din fotbal, acuzându-l că își plătește din banii piteșenilor o ”jucărie electorală” pentru propria imagine.

Una din cele mai violente răbufniri la adresa lui Cristian Gentea a avut-o Mihai Rotaru, finanțatorul celor de la CS Universitatea Craiova, care a acuzat faptul că echipele de fotbal susținute de primării sunt adevărați ”saci fără fund” cu care competitoarele lor care nu beneficiază de un astfel de sprijin nu se pot lupta în condiții de fair play.

Noi ne batem cu saci fără fund! Avem FC Argeș, avem Chindia Târgoviște, FC Voluntari. La Sepsi a altceva… Fă-ți planurile pe banii tăi, nu pe banii instituțiilor (…). Dacă Universitatea ar fi primit 1,5 milioane de euro în fiecare an de la primărie...”, a declarat Rotaru, potrivit gsp.ro.

”Ați văzut şi dumneavoastră inepțiile pe care le spune primarul din Pitești. El ar trebui să se ocupe de electoratul lui, nu să fie preşedinte de club. Să-şi dea cu părerea, cum face echipa, pe cine vinde, de ce nu vinde… Şi atunci ai o problemă în care te duci, faci o ofertă pentru un jucător şi vine preşedintele de acolo, care e pus politic, şi zice ‘nu, dom’ne, că noi avem bani’. Da, dar tu ai banii contribuabililor! Alegătorilor. Şi de fapt tu furi de la acel contribuabil pentru a avea tu o jucărie.”, a acuzat finanțatorul celor de la CS Universitatea Craiova, potrivit digisport.ro.

Gentea nu a rămas dator și i-a răspuns la rândul lui acuzatorului său: ”Respect prea mult fotbalul craiovean, pe Sorin Cârțu, unul dintre idolii tinereții mele și pe primarul Olguța Vasilescu, cea care ne-a ajutat de fiecare dată când am solicitat, pentru licență, posibilitatea de a juca la Craiova.

Este și motivul pentru care prefer să nu-i răspund, așa cum merită, acestui domn care uită începuturile sale și ale echipei.

Spre deosebire, noi am pornit de jos, iar eu am fost mereu alături de FC Argeș, plecând din Liga a 4-a și ajungând rapid în play-off-ul Ligii 1.

Faptul că beneficiem de o sumă foarte importantă din drepturile de televizare, conștienți fiind că fără acești bani nu am putea rezista, iar sponsorizările aduse ajung la un cuantum de care ar fi mândră orice echipa din Liga 1, este doar meritul nostru.

În altă ordine de idei, eu nu vând, nu cumpăr jucători și nu mă bag niciodată în alcătuirea echipei, fapt confirmat deja de Prepeliță, Vladoiu și Daniel Stanciu.

Așa că, îi sugerez acestui domn să-și vadă de treabă, să fie atent la termeni, pentru că eu nu fur de la nimeni, să lase frustrările (…).”, s-a apărat președintele FC Argeș.

Imaginea subțire cu scandal fotbalistic se ține

Cert este că Gentea a fost implicat numai în 2022 și 2023 în numeroase scandaluri publice atât cu angajați ai clubului pe care îl conduce, cu precădere cu fostul antrenor Andrei Prepeliță, cât și cu reprezentanți ai cluburilor concurente din Liga 1.

Pe antrenorul Andrei Prepeliță, Gentea l-a demis după înfrângerea echipei cu 2-0 în fața Petrolului din Ploiești, în octombrie 2022, deși a declarat că ”nu îi place să intervină”.

Asta după ce presa din domeniul sportiv scria că la începutul lui 2022 Cristian Gentea, în urma unui alt eșec al echipei, de data aceasta în fața U Craiova 1948, ar fi intrat în vestiarul echipei pe care o conducea și i-ar fi înjurat, amenințat și chiar bruscat pe unii jucători.

Atât Gentea, cât și antrenorul de la acea vreme al echipei, Mihai Ianovschi, au negat ulterior informațiile apărute în presă, dar acuzațiile au rămas.

Cristian Gentea se folosește de conducerea administrativă, precum și de conducerea tehnică, formată din Jean Vlădoiu, Andrei Prepeliță și Mihai Ianovschi, pentru a justifica lipsa rezultatelor formației piteștene și ineficientele transferuri de jucători.

Pe de altă parte, atunci când echipa câștigă, primarul Cristian Gentea iese în față și își alocă meritele succesului, în încercarea de a câștiga capital electoral (…).

A intrat peste jucători și peste antrenori, i-a înjurat, i-a amenințat, iar pe unii dintre jucători i-a bruscat.

Atât conducerea tehnică, cât și jucătorii au refuzat să suporte un astfel de tratament. Mihai Ianovschi și-a dat demisia, iar unii dintre jucători au depus plângeri la poliție, amenințând totodată că vor pleca de la echipa piteșteană”, a precizat la vremea respectivă pentru Digi Sport o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Un alt vârf al sandalurilor a fost atins prin reclamația pe care Comisia Centrală a Arbitrilor a făcut-o anul trecut pe numele său la Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal, după ce, nemulțumit de rezultatele echipei pe care o conduce, Gentea a acuzat că în fotbalul românesc ”se răspunde la comenzi”.

Dar apogeul a fost adus de retrogradarea echipei în 2023, după barajul extrem de mediatizat pe care FC Argeș l-a disputat cu Dinamo București.

Devastarea lui Gentea

Cristian Gentea – Foto Facebook

După meciul din prima manșă a barajului, încheiat cu scorul de 6-1 pentru Dinamo, pe care presa de profil l-a caracterizat cu cuvinte grele precum ”masacru” sau ”FC Argeș spulberată”, Cristian Gentea a avut o reacție furioasă, declarând printre altele că ”Voi renunța (la echipă – n.r.) și mă voi ocupa de problemele comunității mele”.

Citește și Exclusiv zin.ro – Profil de primar – Un alt eșec al USR: Radu Mihaiu, primarul care îi jignește constant pe bucureșteni. Cum a ajuns un politician să dea lecții de morală

Această echipă să uite de mine. Din seara asta eu voi renunța și mă voi ocupa de problemele comunității mele și mai puțin de acesta echipă. Sunt devastat, sunt șocat. Azi s-au făcut eforturi incredibile și au fost achitate salariile, iar jucătorii s-au prezentat în halul asta. Mi s-a spus că totul este ok la echipă și că antrenamentele au mers bine. Asta mi-au spus oamenii din club. Păi, în halul ăsta am ajuns? Ne mințim între noi?

Vă repet: din seara asta voi spune stop, iar pe mine nu o să mă mai intereseze această echipă și nu voi mai călca pe stadion. A, stadionul se va face, mergem înainte cu proiectul, dar echipa asta nu o să mă mai intereseze. Eu voi spune stop. Rușinea e prea mare”, a spus Cristian Gentea pentru ProSport.

Declarația lui Gentea a stârnit indignare în rândul unei părți a opiniei publice argeșene. ”În campania electorală nu-l mai scoteai de pe stadion și din tribunele jucătorilor FC Argeș. Își găsise vehiculul electoral perfect.

Pe Gica Dobrin, care plângea pe margine că primăria își bate joc de pepiniera de tineri a Piteștiului, a împachetat-o din trei mișcări. A adus la echipă toți acoliții lui, în frunte cu Mihai Foamete, angajat full time la primărie, președinte al Consiliului de Administrație al Apă Canal 2000 S.A. și președintele al Consiliului Director al FC Argeș. Cum ar veni, omul cu care își făcea treaba.

Și-a adus și sponsor pe placul lui. Unul care, la fel ca el, dicta de pe margine cine să intre în teren, ce transferuri să se facă, ce antrenori să vină sau să plece. Și se mai dădeau și în stambă prin presa națională, ca și cum așa ceva ar ține de normalitate (…).

Azi, primarul face o declarație care ar putea fi halucinantă, dar care se înscrie în aceeași logică, anume că el taie și spânzură la FC Argeș, așa cum a făcut până în prezent.”, scria bitpress.ro după răbufnirea primarului din Pitești.

Piteștiul a trecut de la ”Briliant” la ”Giuvaer”

Cristian Gentea - Foto Facebook
Cristian Gentea – Foto Facebook

În afară de permanentele controverse legate de implicare primarului din Pitești în activitatea clubului FC Argeș, lucrările publice executate de primărie în timpul mandatul lui lui Cristian Gentea reprezintă un alt punct sensibil al activității edilului.

Poate cel mai cunoscut exemplu în acest sens este noul WC subteran cu lift, ce a fost inclus într-un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti, care a costat peste 14 milioane lei şi a fost realizat cu bani de la bugetul local.

Atât reabilitarea Pieţei Primăriei, cât şi WC-ul public au revoltat mulţi piteşteni, care consideră investiţia o cheltuială exorbitantă plătită din bani publici, scrie adevarul.ro.

În februarie 2020, pe site-ul Primăriei Piteşti se anunţa pompos: ”Primăria Municipiului Piteşti a demarat lucrările pentru proiectul „Reabilitare Piaţa Primăriei”, proiectul fiind iniţiat în urmă cu doi ani, la cererea publicului piteştean”.

Numai că piteştenii nu au cerut vreodată o reabilitare de trei milioane de euro din bani publici, arată sursa citată.

WC-ul public subteran cu lift ce a costat 400.000 de euro şi este cel mai scump din România are cinci cabine pentru bărbaţi, cinci pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi.

Citește și Război în Floreasca. Marica face legea la Baza „Voința” după ce l-a eliminat pe Ilie Năstase din conducerea Academiei „Ilie Năstase”

Pereţii sunt din beton armat, luminatoarele  din aluminiu cu geam termoizolant, iar dotările interioare ale toaletei publice sunt demne de un hotel de cinci stele, fapt ce i-a atras denumirea de ”Giuvaerul din Pitești”.

Gentea admite că ”prețul este enorm, jenant de scump”, dar se spală pe mâini de lucrare, spunând ba că nu a știut de prețul exorbitant, ba că a fost nevoie de investiție pentru ca Piteștiul să devină ”unul din cele mai smart orașe din România”.

Nici nu ştiam că această toaletă publică are un asemenea preţ. Mi se pare enorm. Îmi pare rău… Este jenant de scump. În Consiliul Local Piteşti nu ne-a comunicat nimeni preţul acestei toalete publice atunci când s-a discutat proiectul reabilitării Pieţei Primăriei. Dacă aş fi ştiut că are un asemenea preţ, aş fi ripostat clar în Consiliul Local, m-aş fi opus unei asemenea investiţii.”, a declarat el pentru adevarul.ro.

Construcția a fost aprobată pe vremea predecesorului lui Gentea, Cornel Ionică, în mandatul căruia actualul primar al Piteștiului era consilier local.

Eu am ridicat problema și a prețului și a necesității acestei lucrări în Consiliul Local, dar trebuie să recunosc că am votat-o. Noi ne dorim să fim unul dintre cele mai smart orașe din România. Deocamdată avem cel mai smart WC., a declarat Cristian Gentea, conform judecatorul.ro.

Interese și corupție

Dacă bani pentru ”Giuvaer” și pentru echipa de fotbal Primăria din Pitești a găsit fără probleme, nu la fel s-a întâmplat și cu stimulentele pentru nou-născuți.

Primarul Cristian Gentea s-a declarat iremediabil împotriva inițiativei consilierilor locali liberali de a acorda un stimulent de financiar de 2.500 de lei pentru nou-născuți.

Inițiativa a picat la vot în Consiliul Local, la începutul lui 2023, în urma opoziției puternice a social-democraților conduși chiar de primarul Gentea.

Nu putem împărți aceste măsuri în de stânga sau de dreapta, ci pentru cetățeni. Vreau să cântăriți mult asupra votului. Sunt mame singure, familii tinere, pentru care 2.500 lei înseamnă mult”– a susținut Mihai Coteț, președintele PNL Pitești, proiectul, potrivit argesonline.ro.

Apelul său nu a avut însă darul de a-l sensibiliza pe primarul Cristian Gentea. ”Puteați să ieșiți foarte ușor din această situație întrebându-l pe domnul secretar de ce nu a dat viza de legalitate”- a spus Gentea în ședința Consiliului local.

Gentea este inclusiv ținta unor acuzații de corupție. Primarul şi city managerul Piteștiului au pierdut de altfel procesele cu ziariștii locali, cărora le-au cerut despăgubiri după ce i-au acuzat de afirmații mincinoase.

Ei au cerut în instanță despăgubiri de la jurnaliștii argeșeni după un articol în care era reprodus conţinutul unei plângeri adresate DNA Piteşti de ”un grup de membri PSD”, în care erau semnalate o serie de fapte de o gravitate deosebită.

Domnul Cristian Gentea, în calitate de preşedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Piteşti, pentru foloase materiale a acordat mai multor oameni de afaceri autorizaţii de construcţii a unor blocuri.

Sumele cerute de către acesta ajungeau la 100.000 de euro, pentru un bloc, modalitatea propusă de către domnul Cristian Gentea, oamenilor de afaceri sunt următoarele: apartamente în bloc pe numele unor rude, plata cash, contracte de consultanţă fiscală între firmele oamenilor de afaceri sau a firmei deţinute de soţia sa.”, se arată în documentul publicat de Impuls de Argeș și preluat de Argeșul Online, care a cerut și punctul de vedere al celor acuzați.

Acesta nu a venit, jurnaliștii s-au trezit în schimb că au fost dați în judecată. Judecătoria Piteşti le-a însă dat câştig de cauză în februarie 2023, potrivit presshub.ro.

VIAAlecsandru ION
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentCristian Popescu Piedone, liber: „Astăzi, există o speranță pentru dreptate”
Articolul următorCelebrități înșelate de un bărbat care se dădea drept Rodica Stănoiu