Tenis baza Vointa - Foto Facebook

După ce Năstase l-a luat ca asociat în fundația sa pe Marica, a avut surpriza ca după câteva luni să fie eliminat de la conducerea fundației tocmai de Marica. Președinte al fundației lui Năstase a devenit Ciprian Marica, secondat de tatăl său, Mircea Marica, iar baza a fost botezată „Năstase & Marica Sports Club”.

De la 1 februarie, Marica a încercat evacuarea ilegală a cluburilor de tenis și de fotbal care au contracte de închiriere cu Fundația Academia „Ilie Năstase”. S-a ajuns la o lungă serie de ilegalități, presiuni, amenințări și acțiuni dure, în stil mafiot, prin distrugerea tablourilor electrice de la clădirile și facilităților cluburilor.

De ce se duce un asemenea război într-o bază sportivă? Răspunsul e simplu. Baza e situată pe malul Lacului Floreasca, în zona de top a Capitalei și cele 6,5 hectare sunt evaluate pe piața afacerilor imobiliare la 50 de milioane de euro.

Fotbalistul Marica a expulzat tenisul de la Academia de tenis „Ilie Năstase”

Pe 1 februarie, la intrarea în baza sportivă din Floreasca apărea anunțul prin care erau nominalizate „societățile care nu mai au acces în incinta Complexului Marica & Năstase”, cu precizarea că „aceste societăți nu mai au contracte valabile cu Fundația Academia Ilie Năstase”. Era vorba de clubul de fotbal Danteș Sports administrat de Ionuț Danteș, Tennis Performance Team a fostului vicepreședinte al Federației de Tenis, Cătălin Micula și Fix Food Catering. 

Sportivilor legitimați la Tennis Performance Team le-a fost interzis accesul în bază, fiind nevoiți să își continue antrenamentele la alte baze pentru a-și continua programul competițional. Ulterior le-a fost interzis accesul în bază și lui Ionuț Danteș și Cătălin Micula și angajaților acestora.

Cel puțin în cazul Clubului „Tennis Performance  Team – Tennis Academy” era o încălcare flagrantă a condițiilor din HG 946/1999 prin care Guvernul Radu Vasile atribuise gratuit, pe 49 de ani, Baza „Voința” fundației Academia „Ilie Năstase”, pentru crearea unui centru de excelență în practicarea tenisului.

Tennis Performance Team e administrat de Cătălin Micula, antrenor federal de tenis, manager ATP Tour, fost președinte al Comisiei pentru competiții din cadrul Federației de Tenis. Clubul de tenis al lui Micula organizează cursuri de tenis, turnee naționale, dar și turnee internaționale de tenis de Gradul A. La Tennis Peformance Team au jucat Marius Copil și Ana Bogdan. În prezent, clubul are aproximativ 60 de juniori acreditați la federație.

În 2016, Cătălin Micula a încheiat contractul de închiriere a 6 terenuri de tenis cu Ilie Năstase, președintele Academiei „Ilie Năstase” și a investit peste 200.000 de euro în modernizarea celor 6 terenuri de tenis acoperite cu 3 „baloane presostatice”. Tenisul era la el acasă, dar fotbalistul Marica vede altfel lucrurile.

Blocarea accesului sportivilor este ilegală, deoarece baza sportivă este proprietate publică a statului

Firma de pază Caldo Privat Security a blocat accesul în bază la ordinul lui Ciprian Marica, dar blocarea accesului era ilegală deoarece baza sportivă era în folosința gratuită a Fundației Academia „Ilie Năstase”, însă este proprietate a statului român și potrivit legii, nu poate fi îngrădit accesul, fapt constatat și de Poliția Locală a Sectorului 1, care a verificat situația la începutul lunii mai:

Din informațiile furnizate de OCPI București privind imobilul cu număr cadastral 204772 reiese că în Cartea Funciară sunt înscrieri cu privire la dreptul de folosință cu titlu gratuit a terenului proprietate publică a Statului în favoarea Fundației Academia Ilie Năstase și la dreptul de administrare a imobilului în favoarea Ministerului Tineretului și Sportului”, se spune în adresa nr 19.174/10.05.2023 a Poliției Locale din Sectorul 1.

Așadar, interzicerea accesului la baza din Floreasca este ilegală, pentru că nu e proprietatea privată a lui Marica, ci o proprietate publică a Statului.

Atacantul Marica a trecut în apărare: dați-mă în judecată!

Faptul că Marica a început evacuarea cluburilor de la Academia „Ilie Năstase” a provocat un puternic scandal și fostul atacant a trebuit să dea explicații.

Așa e când vrei să faci ceva, când vrei să faci lucrurile altfel. Deranjezi. Cum arată baza astăzi și cum arăta baza înainte? Contractul cu Danteș a expirat, dacă are altă opinie îl rog să se adreseze instanțelor. Același lucru și cu domnul Micula. Contractul nu a fost onorat de firma dânsului din punctul nostru de vedere. Îl rog și pe dânsul să se adreseze instanțelor”, a declarat Ciprian Marica.

Cătălin Micula demonstrează cu actele adiționale la contract că n-are datorii la plata chiriei către fundația lui Marica

Cătălin Micula, Tennis Performance Team

Când afirma că, clubul lui Cătălin Micula nu a „onorat” contractul cu fundația, Marica voia să spună că Micula nu și-ar fi achitat chiria, datorând fundației 184.950 lei. Fundația a obținut blocarea conturilor Tennis Performance Team, dar ulterior poprirea a fost suspendată și conturile au fost deblocate, pentru că nu era clar cum a fost calculată datoria.

Cătălin Micula a încheiat, în 2016, cu Ilie Năstase, un contract pentru închirierea a șase terenuri de tenis, chiria plătită de Tennis Performance Team fiind de 4.000 euro/lună. Dar la acel contract au fost încheiate și mai multe acte adiționale. Spre exemplu, când s-a produs pandemia de Covid 19 și activitatea clubului a fost suspendată, Micula și Năstase au încheiat un act adițional prin care au stabilit o chirie de 1.000 euro/lună, urmând ca după pandemie chiria să fie crescută cu 25% peste aceea din contractul inițial, adică la 5.000 euro/lună.

Marica n-a ținut cont de actul adițional prin care chiria a fost scăzută la 1.000 euro și a fi pretins și în acea perioadă tot 4.000 de euro. Deci chiria calculată de fundație pentru perioada pandemiei era umflată cu 3.000 de euro în fiecare lună.

Ca să ajungă la suma aia, au înscris contractul inițial la ANAF. Conform legii, el devine executoriu. Ar fi trebuit să înregistreze contractul cu tot cu actele adiționale, dar au înregistrat numai contractul inițial. Pe durata pandemiei, printr-un act adițional chiria fusese scăzută la 1.000 de euro pe lună. Banii au fost plătiți de mine lună de lună. Conform actelor adiționale, la terminarea pandemiei și la notificarea fundației, chiria creștea cu 25% față de suma inițială”, susține Cătălin Micula. 

Evident, Tennis Performance Team nu putea plăti Fundației Academia „Ilie Năstase” o chirie mai mare de 1.000 euro/lună, cum prevedea ultimul act adițional. Plata unei sume mai mari ar fi însemnat bani plătiți la „negru”.

Acțiuni în stil mafiot: „Dacă nu ieși afară te luăm de gât! Te dăm afară!”

În încercările de evacuare a cluburilor sportive nu au lipsit nici acțiunile în stil mafiot, cu ajutorul agenților de la firma de pază. Cătălin Micula a reintrat în spațiul pe care îl deținea cu contract, dar s-a confruntat cu un prim atac:

E spațiul meu, îl dețin legal. Noaptea, la ora 12, mă uitam la televizor și m-am trezit că a picat internetul. Pe imaginile de pe camerele din parcare am văzut patru oameni furișându-se. Ulterior am aflat că erau trei agenți de pază și un electrician de la fundație. Am ieșit afară, nu vedeam bine și s-a întrerupt și curentul. Ei erau la tabloul de curent, care în contract e pe numele clubului. Au tăiat cablurile, au devastat tabloul. Voiau să-mi cadă baloanele presostatice, ei știau că merg pe curent. Baloanele au pornit, însă, pe motoare auxiliare”. 

După distrugerea tabloului electric, a urmat un nou episod în stil mafiot asupra unui angajat al Tennis Performance Team care supravegherea echipamentele:

Într-o zi au venit cei de la pază, <<ce-i cu tine aici. Hai că trebuie să ieși afară>>. El le-a spus că nu poate să iasă, că are grijă de echipamente. N-a vrut să iasă, s-a sunat din nou la 112, a venit Poliția, au luat din nou declarații. Polițiștii au spus că nu pot să îl scoată de acolo și au plecat. După 20 de minute s-a întors firma de pază și l-au amenințat, <<dacă nu ieși afară te luăm de gât! Te dăm afară! Noi avem drepturi aici, noi facem ce vrem noi>>. Cu intimidări l-au scos afară”, spune Cătălin Micula

Amenințări pe față de la Marica. „Mi-a spus că dacă nu-mi iau lucrurile singur, o să mi le distrugă”

În urmă cu două săptămâni amenințările au venit de la Marica și administratorul bazei, Radu Berechet, fiul fostului chestor la MAI, Nicolae Berechet.

Acum sunt amenințat pe față, să îmi iau lucrurile de acolo și să plec, pentru că dacă nu plec voi fi scos cu forța. Asta mi-a spus Ciprian Marica și cu administratorul bazei, Radu Berechet. Am avut mai multe discuții, încercând să găsim o soluție, în special cu președintele Ciprian Marica. (…)

Mi-a spus că dacă nu vreau să-mi iau lucrurile singur, o să mi le distrugă, că o să le scoată afară el, că așa vrea el. Mi-a spuns punctual că oricum pot să chem Poliția, că oricum nu face nimic. La ultima discuție mi-a spus pe față, să-ți iei lucrurile și să pleci, eu oricum o să ți le scot și după aia ne judecăm, dar ne judecăm cu tine afară!”, a relatat Cătălin Micula într-o emisiune la Gsp.Tv

De ce n-a făcut nimic Poliția? Poate pentru că administratorul bazei e Radu Berechet, vărul șefului Poliției Capitalei, chestorul Bogdan Berechet?

Poliția Sectorului 1 a fost sesizată de mai multe ori, prin 112, în legătură incidentele de la baza din Floreasca. De fiecare dată au luat declarații, dar nu au luat vreo măsură nici când a fost distrus panoul electric al Tennis Performance Team, nici când angajatul clubului a fost luat pe sus de agenții firmei de pază.

Cătălin Micula explică această ”letargie” a Poliției prin faptul că mâna dreaptă a lui Marica, administratorul bazei sportive, este Radu Berechet, fiul chestorului Nicolae Berechet și vărul șefului Poliției Capitalei, chestorul Bogdan Berechet.

Din câte știu eu este băiatul chestorului Nicolae Berechet, de pe vremea lui Băsescu, un protector al Clubului Dinamo chiar și în perioada în care Marica juca la Dinamo. Radu Berechet este verișorul actualului șef al Poliției Capitalei, chestorul Bogdan Berechet. Totul este ca o umbrelă. Am văzut din acțiunile Poliției, care n-a cercetat, n-a căutat să clarifice situația. Polițiștii dând telefoane să întrebe ce să facă, li s-a spus la telefon ce să facă”, a adăugat Micula.

Statul i-a pus la dispoziție gratuit Baza „Voința” lui Ilie Năstase pentru înființarea unei Academii de Tenis

O „cerere de renunțare” contestată de Ilie Năstase

Povestea academiei de tenis a început la finalul anilor 90, când Ilie Năstase voia să investească în formarea unor talente și a solicitat Ministerului Tineretului și Sportului, condus la vremea aceea de Crin Antonescu, să îi fie atribuită în folosință Baza „Voința” din Floreasca.

Pe 17 noiembrie 1999, era publicată în Monitorul Oficial HG nr 946/15.11.1999, prin care Guvernul Radu Vasile a aprobat „darea în folosință gratuită pentru o perioadă de 49 de ani Fundației pentru tenis <<Academia Ilie Năstase>> a unui teren aflat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului”. În anexa HG 946 se preciza că suprafața bazei este de 63.568 mp, adică aproape 6,5 hectare.

Guvernul Tăriceanu a aprobat o prelungire a perioadei în care Baza „Voința”  era pusă la dispoziția lui Ilie Năstase prin HG nr 311/08.03.2006, în care, la art 2, se spune că „darea în folosință a terenului se face pe o perioadă de 60 de ani”. Deci baza era pusă gratuit la dispoziția lui Ilie Năstase până în anul 2059.

„Cu domnul Năstase am colaborat bine. A făcut foarte multe lucruri pentru noi”

Ilie Năstase a închiriat mai multe terenuri unor cluburi de tenis și fotbal, care au investit sute de mii de euro în amenajarea terenurilor, a vestiarelor, etc. În cei 22 de ani, lucrurile au mers bine, Academia de Tenis „Ilie Năstase” a funcționat.

Cu domnul Năstase am colaborat foarte bine. Am organizat turnee de tenis, a venit dânsul și a dat premii. Am făcut Kids Day, venea la copii. Juca cu ei, făcea poze. Am avut chiar un turneu de tenis televizat. Ne-a ajutat la turnee cu sponsori. A făcut foarte multe lucruri pentru noi”, spune Micula.

Primul scandal. Marica i-a luat afacerea de sub nas lui Ilie Năstase, după ce Năstase l-a primit pe Marica ca asociat în fundația sa

În 2019, Ilie Năstase și Ciprian Marica, nașul de cununie al lui Năstase la căsătoria cu Ioana, au hotărât să se asocieze pentru dezvoltarea bazei aflate în folosința gratuită a Fundației pentru Tenis Academia „Ilie Năstase”. Urma să fie înființată și o academie de fotbal, după modelul Academiei lui Hagi.

Marica e finanțator al Farului Constanța (10%) și are Fundaţia „Ciprian Marica”, cu sediul în clădirea de birouri de lângă blocul „Volga”, de la intersecţia dintre Dorobanți și Bulevardul Iancu de Hunedoara. Afacerea a demarat bine. Marica a investit 1,5 milioane euro în terenul de fotbal și alte modenizări.

Un prim scandal a izbucnit în noiembrie 2021, când apăreau primele informații că Ciprian Marica încearcă să îl înlăture pe Ilie Năstase din proiectul propriei fundații. Ioana Năstase declara pentru „ProSport” că Ilie a fost internat la un spital privat cu probleme cardiace din cauza șocului provocat de faptul că Marica a preluat controlul Academiei „Ilie Năstase”, excluzându-l din afacere.

Nu are nicio explicație pentru ceea ce s-a întâmplat, dar a înțeles că Marica i-a luat afacerea de sub nas. E șocul vieții sale. El spune că i-a mai semnat lui Marica, în perioada din urmă, ceva acte prin care îl îndrituia să facă ceva plăți în numele său, dar atât și nimic mai mult! Ilie mi-a spus că Marica a umblat și la Consiliul de Administrație, acolo unde i-ar fi pus pe tatăl și unchiul său, fără să fi scos un cuvânt pe tema asta”, declara Ioana Năstase.

În vara lui 2021 apăreau mai multe acte prin care Năstase se retrăgea din conducerea fundației care îi poartă numele

În iulie 2021, lumea sportului era șocată de zvonuri conform cărora Marica avea semnătura lui Năstase pe niște hârtii prin care acesta renunța la funcția de președinte al Fundației „Academia Ilie Năstase” și îi delega atribuțiile lui Marica. Putem face o legătură cu ceea ce i-a spus Năstase soției sale, „că i-a mai semnat lui Marica ceva acte prin care îl îndrituia să facă plăți în numele său, dar atât și nimic mai mult!”. Printre actele pentru plăți o fi fost și „demisia”?

O „cerere de renunțare” contestată de Ilie Năstase

Este vorba de o „cerere de renunțare” înregistrată la fundație cu nr 4/06.07.2021 prin care Năstase renunța la funcția de președinte al fundației sale.

Subsemnatul Năstase Ilie (…) prin prezenta RENUNȚ EXPRES la calitatea de membru în Consiliul Director, funcția de Președinte, în cadrul FUNDAȚIEI PENTRU TENIS ACADEMIA ILIE NĂSTASE, precum și la toate prerogativele și drepturile și obligațiile conferite prin lege și prin Statut, în virtutea calității de membru în Consiliul Director al Asociației.

DECLAR EXPRES că aceasta este voința mea liber exprimată și neviciată, exprimată în mod irevocabil, astăzi, 06.07.2021”.

Este o situație extrem de ciudată. De ce ar fi renunțat Ilie Năstase și la singura legătură pe care o mai avea cu fundația care îi poartă numele și pe care a administrat-o 22 de ani, adică și la dreptul de a vota în Consiliul de Conducere. Măcar pentru faptul că fundația îi poartă numele și-ar fi păstrat dreptul la vot.

Război în instanță între Marica și Năstase

După apariția „Procurii Speciale” și a „Cererii de renunțare” semnate de Năstase, prin care Marica prelua controlul fundației au urmat mai multe acțiuni în instanță la Judecătoria Sectorului 1 pentru modificarea documentelor constitutive, controlul fiind preluat de Ciprian Marica, tatăl acestuia, Mircea Marica și Nicolae Suditu, care, pe surse, ar fi unchiul lui Marica.

Pe 25 mai 2021, Fundaţia pentru Tenis Academia „Ilie Năstase” a deschis acțiune la Judecătoria Sectorului 1, pentru „modificări acte constitutive persoane juridice”. În dosarul 19.874/299/2021, instanța s-a pronunțat pe data de 7 septembrie, respingând acțiunea ca neîntemeiată.

Pe 21 septembrie 2021, a fost deschisă o nouă acțiune în instanță în dosarul nr 39.216/299/2021. În acest dosar, instanța de la Judecătoria Sectorului 1 s-a pronunțat pe 7 octombrie, aprobând modificarea actului constitutiv al Fundaţiei pentru Tenis Academia „Ilie Năstase”. Prin această decizie a instanței, Ilie Năstase era eliminat din punct de vedere juridic din conducerea fundației.

Năstase a făcut recurs, cerând anularea modificării documentelor de constituire a fundației sale. Procesul a durat aproape un an. În acea perioadă Năstase s-a împăcat cu Marica și a renunțat la recurs și astfel Ciprian Marica a obținut definitiv controlul asupra Fundației Academia „Ilie Năstase” și Bazei „Voința”.

Schimb de replici. Năstase: „Am ajuns să-mi fie furată fundația”! Marica: „Am ajuns în funcție executivă prin procură notarială”!

O reacție a lui Năstase apărea în ianuarie 2022: „Omul ăsta nu e un om, l-am băgat aici cu un contract la terenul de fotbal și am ajuns să-mi fure fundația și tot terenul. Cum e posibil? Cu acte false. Asistență și reprezentare neloială, fals în înscrisuri oficiale, înșelăciune, uz de fals”, acuza Ilie Năstase.

Ciprian Marica respingea acuzațiile: „În ceea ce privește acuzațiile care mi se aduc, sunt la limita ridicolului. Am ajuns să am funcție executivă în fundație prin procură notarială, din considerente organizatorice, dorința comună de la acea vreme fiind de a soluționa problemele administrative și a ajunge la zi cu obligațiile financiare restante”.

Mișcare surprinzătoare. Marica a înființat Asociația „Arenele Ilie Năstase”, care ar putea prelua baza sportivă

Reacții sarcastice pe rețelele de socializare în legătură cu scandalul de la Baza „Voința”

După ce Ilie Năstase l-a acuzat că i-a furat fundația, Marica a înființat o asociație care poartă numele lui Năstase, Asociația „Arenele Ilie Năstase”! Pe 5 ianuarie 2023, Marica posta pe facebook următorul anunț: „Vă încurajez să faceți mișcare și dacă nu știti de unde să începeți, vă anunț că am inaugurat cea mai complexă și modernă academie de tenis din România, respectiv <<Arenele Ilie Năstase>>”.  Așadar Academia „Ilie Năstase” devine Arenele „Ilie Năstase”?

În 2023, noul ONG, cu numele complet Asociația Clubul Sportiv „Arenele Ilie Năstase”, a apărut ca „intervenient” în procesele dintre fundație și cluburile pe care Marica vrea să le evacueze, în dosarul nr 5.947/299/2023 cu Danteș Sports și dosarul nr 5.143/299/2023 cu Tennis Performance Team.

Potrivit lui Cătălin Micula, intenția lui Marica este de a prelua prin această asociație Baza „Voința”: „Era fundație, dar acum este și o asociație făcută, Asociația Arenele Ilie Năstase, la care președintele este tot domnul Marica, cu mama dânsului și încă cineva. Această asociație vrea să preia spre administrare exact ceea ce trebuia să facă fundația. Tot ce a fost încredințat fundației prin HG-ul din 1999 se încearcă pasarea către asociație”.

Mingea este la Ministerul Sportului și la Guvern

Scandalul administrării Bazei „Voința” va împlini în curând doi ani. Este nefiresc ca în acești doi ani autoritățile statului să nu fi intervenit, pentru că dincolo de certurile dintre Ilie Năstase și Ciprian Marica este vorba de situația în care se află o bază sportivă aflată temporar în folosința gratuită a Fundației Academia „Ilie Năstase”, dar Baza „Voința” este o proprietatea a statului.

Ar fi trebuit să intervină Ministerul Tineretului și Sportului, care potrivit Cărții Funciare deține dreptul de administrare a Bazei „Voința”, dar ar trebui să fie interesat de acest subiect și Corpul de Control al Primului Ministru, pentru sunt suspiciuni cu privire la modul în care este respectată HG 946/1999.

Este nefiresc și ca un club la care au jucat tenis sportivi ca Marius Copil și Ana Bogdan să fie evacuat cu scandal de pe o bază aflată în proprietatea statului, dar la fel de nefiresc este ca o bază sportivă a statului să devină afacere privată. Guvernul se plânge că nu are bani să investească în construirea de baze sportive, dar măcar cele care mai sunt în proprietatea statului să fie corect administrate.  

VIATicu CIOBOTARU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentNotari din Capitală, judecați în stare de arest la domiciliu pentru falsuri cu certificate de moștenitori
Articolul următorControale ANPC în trenuri: amenzi, avertismente și oprirea temporară a activității