Aer poluat groapa de gunoi - Foto Pixabay

O astfel de situație este în Ilfov, unde Emil Grigore este de 10 ani șef al Gărzii de Mediu. În 2019, Poliția și Garda de Mediu au surprins în flagrant pe șoferul unei cisterne care se pregătea să deverseze 19.000 de litri de levigat în râul Argeș. Cisterna era de la firma Calipso Gef SRL, a cărei directoare este soția lui Emil Grigore, iar levigatul era preluat de la Groapa de la Vidra administrată de Eco Sud SA. În jumătate de an, firma soției lui Grigore a preluat de la Vidra și a deversat în Argeș o cantitate imensă, de peste 870 cisterne cu levigat, încasând de la Eco Sud 2,3 milioane lei. Nu s-a întâmplat nimic în acel caz. Statul eșuat!

În octombrie 2022, Emil Grigore era în continuare șef la Gada de Mediu Ilfov. Locuitorii din sudul Capitalei i-au reclamat mirosurile insuportabile pe care Groapa de la Vidra le emană în zonă. Nici în acest caz nu s-a întâmplat mai nimic, dar măcar avem o explicație: ce așteptări pot avea acei oameni de la Garda de Mediu Ilfov după ce șeful „Gărzii” și soția sa au încasat milioane de lei de la Eco Sud pentru a deversa levigatul în apele Argeșului?

Zona localității Popești Leordeni invadată de mirosurile insuportabile emanate de groapa de gunoi de la Vidra

În ultimii ani, locuitorii din Popești Leordeni, Berceni și Vidra au adresat Gărzii de Mediu Ilfov zeci, sute, de sesizări, reclamând mirosurile insuportabile care domină zona, acestea provenind de la Depozitul de deșeuri de la Vidra. Deși are ca atribuții „controlarea activităților cu impact asupa mediului” și sancționarea poluatorilor, Garda de Mediu Ilfov și-a declinat orice responsabilitate.

Mai mult decât atât, Garda de Mediu a refuzat să înregistreze sesizările oamenilor, recomandându-le să se adreseze DSP Ilfov: „pentru producerea de zgomot, mirosuri care depășesc limitele maxime stabilite și care pot crea riscuri pentru sănătatea comunitară, trebuie să vă adresați Direcției de Sănătate Publică”.

La începutul toamnei, când poluarea din zonă a devenit insuportabilă și lipsa de reacție nu mai putea fi justificată cu explicații fragile, șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a încercat o clarificare a situației prin verificarea calității aerului și prin adresa 3.185/03.10.2022 a solicitat Agenției de Protecția Mediului (APM) București o monitorizare a calității aerului în zona Popești Leordeni.

Depășiri sistematice ale concentrației de „gaz de canalizare” în aerul din sudul Bucureștiului

Raportul APM București este intitulat „Raport de Monitorizare a calității aerului în zona de influență a depozitului de deșeuri Vidra” și a fost realizat „ca urmare a sesizărilor cetățenilor, înregistrate Garda Naționala de Mediu”.

Unul din obiectivele acestei analize a fost măsurarea conținutului de hidrogen sulfurat (H2S), cunoscut și ca „gazul de canalizare”. Primele măsurători, din perioada 5-21 octombrie 2022, au fost realizate la intervale de 48 de ore și nu au dus la stabilirea sursei mirosurilor grele. În perioada 21-28 octombrie au fost efectuate noi măsurători, între orele 19.00 și 23.00, la intervale de jumătate de oră și de această dată au fost constatate mari depășiri la conținutul de hidrogen sulfurat la trei puncte de monitorizare, Punctul 1 (Poliția Jilava), Punctul 2 (str Biruinței, Pasarela Pietonală) și Punctul 3 (str Valea Sterii, Stadion Berceni).

În condițiile în care limita maximă admisă la hidrogenul sulfurat este 0.015 mg/m3, la Pasarela Pietonală au fost înregistrate depășiri la aproape toate măsurătorile: „În punctul de monitorizare nr 2 au fost înregistrate 15 depășiri ale concentrației maxime admisibile de H2S din cele 17 măsurători efectuate. Depășiri au fost înregistrate în fiecare zi de monitorizare, concentrația maximă înregistrată fiind de 0.03747 mg/m3”, se spune în Raportul APM București. Asta înseamnă o depășire a limitei maxime admise cu 146%.

În zona stadionului Berceni, au fost valori depășite la jumătate din măsurătorile efectuate: „În punctul de monitorizare nr. 3 au fost inregistrate 9 depășiri ale concentrației maxime admisibile de H2S din cele 18 măsurători efectuate”.

Au fost înregistrate depășiri mari și la măsurătorile efectuate cu autolaboratorul în zona Poliției Jilava.  Pe 26 octombrie, între orele 20.30 și 22.30, au fost înregistrate valori de până la 36,16 de micrograme/m3, adică de 0,036 ml/m3, adică tot o depășire cu 145% a limitei maxime admise.

Tot la Poliția Jilava au fost înregistrate mari depășiri și la particule în suspensie. La PM10, limita maximă este 50 micrograme/m3, dar pe 28 octombrie a fost măsurată o valoare de 126,45 micrograme/m3, adică o depășire de peste două ori a limitei maxime admise. 

În sudul Bucureștiului, concentrația de „gaz de canalizare” din aer depășește limita maximă admisă cu 145 la sută

APM București a constatat că sursa emanațiilor de hidrogen sulfurat este Depozitul de deșeuri de la Vidra

Măsurătorile efectuate confimă ceea ce se știa deja, că groapa de gunoi de la Vidra emană hidrogen sulfurat în întreaga zonă din sudul Bucureștiului. În Decizia Etapei de Încadrare nr 18/2018 emisă de APM Ilfov pentru Eco Sud SA București, operatorul depozitului de la Vidra, cu ocazia închiderii Celulelor 1-8 ale depozitului, se spune că „în cazul Depozitului Vidra există mirosul cauzat de prezența hidrogenului sulfurat resimțit, în funcție de condițiile meteorologice, care influențează dispersia poluanților atmosferici, chiar și în condițiile în care nu depășesc limitele maxime admise”.

Prin coroborarea rezultatelor măsurătorilor realizate în luna octombrie 2022 cu aceste date dintr-un document oficial al APM București, și în lipsa altor măsurători, se poate desprinde concluzia că sursa mirosurilor insuportabile din sudul Capitalei este Depozitul de la Vidra.

După ce măsurătorile au demonstrat cum stau lucrurile, Garda de Mediu Ilfov a înregistrat retroactiv toate sesizările

Raportul APM București a avut un prim rezultat. După ce măsurătorile APM București au confirmat depășirile sistematice ale concentrației de hidrogen sulfurat din aer, pe 2 noiembrie șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a admis că oamenii din Popești Leordeni, Vidra și Berceni au dreptate, a renunțat să îi mai trimită să se plângă la DSP Ilfov și a dispus înregistrarea retroactivă a tuturor sesizărilor lor sub un singur număr de înregistrare, nr 3.899/02.11.2022.

În aceeași zi a dat și un comunicat de 4 pagini prin care încearcă să demonstreze, cel puțin din vorbe, cât de preocupat este de emanațiile de hidrogen sulfurat de la groapa de gunoi de la Vidra. Spune că Garda de Mediu Ilfov a efectuat două controale de la Depozitul de la Vidra, a dat și vreo două amenzi de 100.000 lei și a impus societății Eco Sud SA, operatorului depozitului să ia „mai multe măsuri în scopul îmbunătății activității pe linia protecției mediului”! 

Sunt enumerate angajamentele pe care le-a luat Eco Sud SA. Spre exemplu, „operatorul va realiza o analiză detaliată a tuturor surselor de producere de disconfort, în special olfactiv, urmând să identifice cele mai bune soluții tehnice de diminuare/eliminare a acestora”. E genul de promisiuni cu care sunt dezamorsate formal situațiile complicate:, „vom analiza, vom lua măsuri”.

Șeful Gărzii de Mediu Ilfov face apologia circulației mirosului în natură pe baza datelor de la Stația meteo a Depozitului de la Vidra

În comunicatul său de 4 pagini, comisarul șef Grigore ar fi trebuit să vorbească despre măsurile impuse operatorului pentru captarea biogazului de la groapa de gunoi de la Vidra, dar șeful Gărzii de Mediu Ilfov a preferat să compună o apologie a circulației mirosului în natură, încercând să demonstreze că reclamațiile cetățenilor din zona Popești Leordeni sunt cel puțin confuze.

În legătură cu riscul producerii de disconfort olfactiv populației din vecinătatea Depozitului Ecologic Vidra, în contextul înregistrării unui număr foarte mare de sesizări din zona orașului Popești Leordeni și localități învecinate cu privire la existența unui miros neplăcut, generat, conform suspiciunilor petenților de către Depozitul menționat, au fost solicitate și verificate datele înregistrate de către stația meteo amplasată în incintă.

A fost urmărită eventuala corespondență dintre direcția și intensitatea vântului în cursul zilei de 06.10.2022, în special între orele 19.00-22.00, cu aprecierile petenților din Popești Leordeni conform cărora în intervalul orar și data menționate a fost înregistrat cel mai mare disconfort olfactiv. Conform înregistrărilor deținute de către Eco Sud SA, consemnate în Raportul de inspecție încheiat de către Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Ilfov, în perioada menționată stația meteo a înregistrat <<acalmie>>, doar în jurul prânzului înregistrându-se mișcări ale aerului pe direcția vest, vest-sud-vest, vest-nord-vest și sud-vest”, susține șeful de la Garda de Mediu Ilfov.

Practic, Emil Grigore sugerează că în zona Depozitului de la Vidra mirosul de „gaz de canalizare” apare la orele prânzului, nu seara, cum reclamă cei din Popești Leordeni. Demonstrația e susținută cu ajutorul datelor de la Stația Meteo „de incintă”, adică Stația Meteo de la Depozitul de la Vidra. Cine i-a furnizat acele date comisarului șef Grigore? Evident, operatorul Eco Sud SA!

Levigatul de la Vidra, deversat în râul Argeș. Un caz poluare masivă dezvăluit de activistul de mediu Octavian Berceanu

Dezvăluirea lui Octavian Berceanu. Cantități imense de levigat deversate în râul Argeș

În vara lui 2019, apărea un alt caz de poluare în Ilfov prin deversarea în râul Argeș a levigatului, ”zeama” rezultată din descompunerea gunoaielor de la Depozitul de la Vidra, administrat de Eco Sud. Cazul a fost dezvăluit de fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, care la vremea aceea era doar activist de mediu. În iulie 2019, Octavian Berceanu a filmat momentul în care o cisternă Iveco, cu numărul de înmatriculare IF-40-GEF se pregătea să descarce în Argeș o cantitate de 19.000 de litri de levigat.

„Cisterna din imagine are 19.000 de litri de otravă de la groapa de gunoi Vidra și urma să o verse într-un canal care face legătura dintre stația de epurare a orașului Mihăilești și râul Argeș. Cu fiecare sezon de ploi, această groapă exportă levigat și îl deversează în diferite locații folosind structuri de crimă organizată fără nicio jenă, semn că instituțiile statului sunt parte din aranjament”, a dezvăluit Octavian Berceanu.

Poliția și Garda Națională de Mediu au blocat deversarea levigatului și au început propriile anchete.

În jumătate de an, în Apele Aregeșului au fost deversate 870 de cisterne cu levigat

După flagrantul de pe malul Argeșului, Garda Națională de Mediu a efectuat mai multe controale. La Eco Sud SA, operatorul depozitului de la Vidra, a fost verificată legalitatea predării levigatului către Calipso Gef SRL, iar la Calipso Gef SRL au fost verificate documentele în baza cărora a fost preluat și transportat levigatul preluat de la Eco Sud, dar și modul în care au fost eliminate cantitățile mari de levigat.

La Depozitul din Vidra, comisarii Gărzii Naționale au constatat că în perioada ianuarie – iulie 2019 Eco Sud SA a predat către Calipso Gef SRL o cantitate de 17.062 de tone de „ape uzate”. Din documente rezulta că în perioada ianuarie – iulie 2019 Calipso Gef SRL a efectuat 870 de curse pentru Eco Sud SA, valoarea facturilor încasate pentru aceste curse fiind de 2.263.640 lei.

Teoretic, levigatul sub denumirea de „ape uzate” trebuia să ajungă la Stația de Epurare din Măgurele a Apă Canal Ilfov SA. Pentru deversarea apelor uzate Calipso Gef SRL avea încheiat cu Apă Canal Ilfov SA contractul nr 4/26.02.2019 pentru „preluarea de către prestator (Apă Canal SA – n red) în sistemul propriu de canalizare a apelor uzate deversate de către beneficiar (Calipso Gef SRL – n red)”. Dar comisarii de la Garda Națională au constatat că „în perioada ianuarie 2019 – iulie 2019 nu a efectuat nicio cursă la acest punct de deversare” și că „nu a fost înregistrată nicio factură a Apă Canal SA Ilfov emisă pentru beneficiarul SC Calipso Gef SRL”.

Așadar, toate cele 870 de curse ale cisternelor cu levigat au avut ca destinație malul Argeșului și cantitatea imensă de lichid otrăvitor a fost deversată în râu.

Deversările cu levigat de la Vidra au fost efectuate de firma la care e directoare soția șefului Gărzii de Mediu Ilfov

Emil Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov

În baza constatărilor Poliției și Gărzii de Mediu, Parchetul din Bolintin Vale a început ancheta în dosarul penal nr 1.313/P/2019 pentru comiterea infracțiunii de tentativă la „infectarea apei”. Ulterior ancheta a fost preluată de DNA, care a solicitat Gărzii Naționale de Mediu date despre rezultatele controalelor efectuate cu privire la transporturile de levigat efectuate de SC Calipso Gef SRL.

Garda Națională de Mediu a comunicat DNA că din verificări a rezultat faptul că șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore a fost asociat la Calipso Gef SRL:

Garda Națională de Mediu a făcut demersuri la ONRC pentru a obține informații privind SC Calipso Gef SRL și SC Calipso Logistic SRL având în vedere că au fost prezentate înscrisuri din care rezultă că există relații contractuale între cei doi operatori și Eco Sud SA din anul 2017.

Din rapoartele de informații furnizate de Recom a reieșit că domnul Emil Florin Grigore, comisar șef la Comisariatul Gărzii de Mediu Ilfov figurează ca asociat în cadrul Calipso Gef SRL până în anul 2018”, se spune în adresa nr 7.188/02.12.2019 a Gărzii Naționale de Mediu către DNA.

De fapt, Calipso Gef SRL este firma familiei șefului Gărzii de Mediu Ilfov, pentru că și în 2017 și 2018, când Emil Grigore era asociat la firmă, dar și în 2019, când era realizat flagrantul, directoarea Calipso Gef SRL era Mihaela Grigore, soția lui Emil Grigore.

În declarația de avere nr 5.979/22.05.2019 a șefului Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore este menționat salariul său de la „Gardă” (43.427 lei), dar și salariul soției sale, Mihaela Grigore, de 12.780 lei, în calitate de director la SC Calipso Gef SRL. Aceleași venituri ale soției de la Calipso Gef SRL au apărut și în declarațiile de avere ale lui Emil Grigore din anii precedenți, nr 4.157/18.05.2017 și nr 5.240/24.05.2018. Așadar, soția șefului Gărzii de Mediu Ilfov este de mulți ani director al Calipso Gef SRL, firma care deversa sistematic în râul Argeș levigatul adus de la Groapa de gunoi de la Vidra.

Potrivit surselor noastre, firma familiei Grigore avea ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun. Prin 2017, Emil Grigore a bătut palma cu Eco Sud SA pentru afacerea cu „eliminarea” levigatului și în 2018 a ieșit din firmă, pentru ca „la vedere” afacerea să fie condusă de soția sa, Mihaela. A fost o afacere de milioane.

Emil Grigore: „Nu am avut nici cea mai mică implicare cu acea poveste”

Șeful gărzii din Ilfov neagă orice legătură cu deversările de levigat. Le-a declarat realizatorilor emisiunii „România, te iubesc”, de la ProTV, că nu a fost implicat.

Emil Grigore: „Nu am avut nici cea mai mică implicare cu acea poveste”
Reporter: „Ați fost acționar în firma asta până în 2018”
Emil Grigore: „Până în 2018, mi se pare”
Reporter: „Și în perioada asta nu ați avut contracte cu Eco Sud”
Emil Grigore: „Absolut nimic, dar astea sunt verificate de DNA, de ANI, de toate instituțiile statului.

Un caz care demonstrează că instituțiile statului sunt inerte, n-au reacție nici atunci când un râu e poluat cu mii de tone de levigat

Concluzia este aceea pronunțată de șeful Gărzii de Mediu Ilfov, că „toate instituțiile statului” au verificat situația, nu au descoperit nicio ilegalitate și poluarea râului Argeș cu mii de tone de levigat a fost doar un fapt divers, ca și mirosurile insuportabile care invadează zonele din sudul capitalei.

Emil Grigore este în continuare șeful Gărzii de Mediu Ilfov și asta înseamnă că totul este în regulă, iar poluarea din jurul Bucureștiului este doar un subiect banal, cu care își mai pierd vremea uneori angajații instituțiilor statului

VIATudor BĂLĂNESCU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPrimarul Brașovului, ales personalitatea de mediu a anului
Articolul următorFabrica de zahăr din Buzău care produce Mărgăritar și Coroniţa, amendată de ANPC pentru practici înșelătoare