Sursa: brasovcity.ro

Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov, tocmai ce a primit un premiu după ce a fost nominalizat de către public și ulterior ales de un juriu drept personalitatea de mediu a anului.

Este vorba despre premiile pentru un Mediu Curat din acest an decernate luni de ECOTIC luni, 12 decembrie, când edilul Brașovului a fost unul dintre nominalizați. La categoria sa, a fost singurul premiu, ediția a XIV a a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat fiind susținută Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor, Ambasada Sustenabilității în România, Asociația Municipiilor din România (AMR), Info Cons, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, APDETIC, ECSR.ro, Radio Eco Natura, Radio România Cultural, RFI România, Cărturești și Hotnews.

Premiile, potrivit unui comunicat de presă, au fost decernate în prezența a peste 100 de persoane, reprezentanți ai autorităților publice și ale companiilor și ONG-urilor implicate în domeniul protecției mediului. „Gala Premiilor pentru un Mediu Curat identifică și promovează de 14 ani personalități, proiecte, și inițiative dedicate protecției mediului. În tot acest timp peste 700 de proiecte au fost înscrise în competiție de către instituții publice, de învățământ, companii și ONG-uri. În acest an, juriul format din reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Info Cons, Asociația Municipiilor din România și Hotnews au desemnat câștigătorii la cele 4 categorii”, se arată în comunicat.

Din ce se explică aici, primarul Coliban a fost apreciat pentru achizițiile de autobuze electrice, încurajarea folosirii transportului în comun și instalarea de ecoinsule pentru colectarea separată a deșeurilor. „Este un premiu al Brașovului si al brașovenilor. Este o încununare și o recunoaștere a ambițiilor și a eforturilor pe care comunitatea brașoveană le-a făcut în ultimii ani în sensul sustenabilității, al unei abordări responsabile față de mediul înconjurător. Din punct de vedere al ambițiilor și proiectelor noastre suntem doar la început” a declarat Allen Coliban.

Acesta nu a fost singurul premiu oferit luni. Astfel, la categoria proiecte de mediu au câștigat EDUboost – dezvoltat de Asociația pentru educație digitală Bigger Picture, Eco Frequencies: BinauralTherapy dezvoltat de Asociația MACAIA (PLASTIC Art Performance Collective) și Aplicația mobilă bonapp.eco. Totodată, a fost acordat un premiu special dedicat instituțiilor de învățământ Școlii Gimnaziale 11 din Buzău, dat fiind că este prima școală circulară din România, unde „toată energia unității de învățământ este obținută ecologic, iar apa de ploaie este reutilizată. De asemenea, în cadrul unității se colectează separat deșeurile generate”.

A existat și un premiu special dedicat jurnaliștilor, care a fost câștigat de Alina- Elena Vasiliu, redactor la Ziarul Financiar, care din 2021 a preluat proiectul Economia Verde – o serie de emisiuni, conferințe, video-conferințe pe tema sustenabilității, acestea fiind completate de Pagina Verde ce conține apariții săptămânale.

Din partea ECOTIC, ALTEX România a primit premiul pentru cea mai mare contribuție la volumul de deșeuri electrice colectate la nivel național. Prin campaniile proprii de buy-back, Altex a contribuit cu cel puțin 15% din DEEE colectate în anul 2021 și probabil similar și pentru anul 2022.
Tot din partea ECOTIC, cel mai mare reciclator DEEE din România – Greenweee Internațional – a primit premiul pentru partenerul principal în tratarea corespunzătoare a DEEE. Conform certificării pe care o deține pentru standardul EN50625 pentru tratarea DEEE, Greenweee Internațional are cea mai mare performanță în extragerea poluanților din DEEE și neutralizarea acestora, cu beneficii importante pentru mediul înconjurător”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentDănileț, după ce a câștigat procesul privind excluderea sa din magistratură: „Nu pot să mă întorc la locul de muncă”
Articolul următorȘefului Gărzii de Mediu Ilfov nu-i miroase „gazul de canalizare” de la Groapa din Vidra după afacerile de milioane ale soției sale cu Eco Sud SA