Cristi Danileț (Facebook)

Cristi Vasilică Dănileț, judecătorul clujean care a fost exclus de trei ori din magistratură ca urmare a tot atâtea hotărâri adoptate cu majoritate de voturi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, a câștigat ieri un prim proces privind măsurile drastice luate în privința sa.

Chiar dacă hotărârea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție îi este favorabilă, Dănileț a explicat însă că nu se poate întoarce în sala de judecată, deoarece mai are de trecut și alte hopuri, respectiv alte două procese intentate CSM, ambele cu termen anul viitor.

În continuare, Dănileț atrage atenția că sancțiunile luate împotriva sa, care sunt cele mai drastice dintre toate, sunt nedrepte, făcând totodată cunoscute problemele – inclusiv de natură financiară – cu care s-a confruntat în anul care s-a scurs de la prima decizie adoptată de CSM în ceea ce îl privește.

Între timp, arată fostul judecător, legislația va fi schimbată, astfel că faptele pentru care a fost sancționat nu vor mai fi nici măcar abateri disciplinare. Însă măsurile împotriva sa, odată luate, nu mai pot fi modificate decât de Curtea Supremă:

Am câștigat procesul cu CSM. Primul, din cele trei. Pe data de 13 dec 2021 eram sancționat de CSM la modul cel mai drastic: pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok am fost sancționat cu EXCLUDEREA.

Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel de venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca.

Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod OBLIGATORIU în 20 de zile. Am primit motivarea după… 6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu (căreia îi mulțumesc enorm!), iar azi, 12 decembrie 2022 (n.r.- ieri), s-a judecat definitiv recursul.

Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în AVERTISMENT, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile.

Interesant, pe 16 decembrie 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților: fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, NU VOR MAI FI ABATERI.

Așadar, am fost suspendat degeaba. Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, a explicat Dănileț pe Facebook.

Potrivit minutei ÎCCJ, a fost admis „recursul declarat de domnul judecător Dănileţ Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 25/J/2021. Casează în parte Hotărârea nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 25/J/2021. În baza art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător la Tribunalul Cluj sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din aceeaşi lege. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate”.

În același timp, a fost respins „ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 25/J/2021”, dar și „recursul declarat de domnul judecător Dănileţ Vasilică-Cristi împotriva Încheierilor de şedinţă din 3 noiembrie 2021, 17 noiembrie 2021 şi 8 decembrie 2021, pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 25/J/2021”.

În urmă cu exact un an, Secția pentru judecători a CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Dănileț cu majoritate de voturi, pentru „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

În luna mai anul acesta, aceeași secție a decis pentru a doua oară că magistratul trebuie să fie „out” din sistem, iar ultima hotărâre dată în acest sens a fost în iulie – pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

Articolul precedentRareș Bogdan asigură că Austria va fi „trasă de urechi” în PE pentru votul privind aderarea la Schengen
Articolul următorPrimarul Brașovului, ales personalitatea de mediu a anului