Foto: Facebook/Rareș Bogdan
Foto: Facebook/Rareș Bogdan

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat ieri că vor avea loc discuții în Parlamentul European legat de votul exprimat săptămâna trecută de Austria vizavi de aderarea României la spațiul Schengen.

Lucrurile sunt deja tranșate, iar țara noastră a rămas în continuare în afara acestui spațiu de liberă circulaie din Uniunea Europeană, însă aparent astăzi, în PE, se va analiza situația, Rareș Bogdan atrăgând atenția că „România pretinde ce i se cuvine”.

Într-o postare pe Facebook, liberalul arată că la întâlnirea de astăzi vor participa șefa legislativului întrunit la Strasbourg, a președintei Comisiei Europene și a președintelui Consiliului European.

Refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut mâine la 15.30 (ORA ROMÂNIEI) în Parlamentul European. Nu ne oprim, continuăm până vom reuși. România pretinde ce i se cuvine.

Discuția va fi prezidata de Roberta Metsola, șefa legislativului întrunit la Strasbourg la ultimul plen din acest an, și va avea loc în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel”, se arată în postare.

Pe de altă parte, o explicație mult mai clară a ceea ce se va întâmpla mai departe a oferit-o Victor Negrescu, europarlamentar PSD. Astfel, Negrescu a arătat că, în conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeană, „Consiliul European poate să discute despre aderarea României la spațiul Schengen la solicitarea țării noastre, cu acordul Președintelui Consiliului European și a Președinției Consiliului UE”:

În contextul în care Consiliul European este un for în care deciziile se iau consensual, putem pune presiune pe Cancelarul austriac, să subliniem faptul că prin decizia sa a izolat Austria și, totodată, să solicităm convocarea unui Consiliu de Justiție și Afaceri Interne extraordinar, așa cum a propus Președinția cehă la Consiliul UE, sau să obținem un calendar ferm de aderare pentru anul viitor.

Marți este o zi cheie în acest sens, nu doar pentru că vom avea o dezbatere în plenul Parlamentului European, ci și pentru faptul că are loc Consiliul Afaceri Generale în cadrul căruia se setează, conform articolul 2 din Regulamentul de procedură al Consiliului European, ordinea de zi pentru Consiliul European ce va avea loc joi 15 decembrie.

Ar fi greșit să nu menținem subiectul pe agenda europeană pentru că dacă nu o facem noi, nu are cine să o facă. Evident, fără populisme sau acțiuni extreme, ci cu profesionalism și cu demersuri instituționale în acord cu regulamentele europene, pentru a arăta, încă o dată, că România este un membru responsabil al Uniunii Europene și poate asigura securitatea și dezvoltarea acesteia”.

Anterior, Victor Negrescu explica faptul că „trebuie să evaluăm și celelalte alternative, mai exact, reprogramarea discuției din Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne, cât mai curând posibil, poate chiar sub Președinția spaniolă la Consiliul UE, sau atacarea deciziei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în așa fel încât drepturile noastre să fie apărate până la capăt”.

Articolul precedentFlagrant la Râșnov: șofer beat și sub influența cocainei, reținut pentru dare de mită
Articolul următorDănileț, după ce a câștigat procesul privind excluderea sa din magistratură: „Nu pot să mă întorc la locul de muncă”