Sursa: Parlamentul European

Astăzi, discuțiile despre aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen în Consiliul Justiție și Afaceri Interne – JAI au avut un parcurs diferit. Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a votat împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație, însă nu doar atât.

Un al doilea vot împotrivă a venit din partea Olandei, astfel că, momentan, România rămâne în afara Schengen, dat fiind că votul trebuia să fie unanim pentru un rezultat diferit.

Premierul Nicolae Ciucă a fost puțin ocupat cu ședința de Guvern de astăzi și a ieșit târziu cu o declarație, în ciuda previziunilor pe care le făcuse ieri, dar reacții au venit din partea tuturor liderilor coaliției de guvernare.

În ceea ce îl privește pe premierul Ciucă, președinte al PNL, acesta și-a exprimat „profunda dezamăgire” legat de ceea ce s-a întâmplat, mulțumind totuși celor care au susținut România. Ciucă a explicat că „unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. (…) Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. (…) România va continua procesul de aderare la Spațiul Schengen”.

În ceea ce îl privește pe președintele PSD Marcel Ciolacu, acesta consideră că Austria s-a poziționat „pe contrasens” și că opoziția acesteia este „este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.

O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.

Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.
Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV
”, a transmis pe Facebook Ciolacu.

Tot pe Facebook a reacționat și Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a catalogat poziția Austriei ca fiind „o decizie mizerabilă”:

Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.
Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene.

România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”.

Dacă România și Bulgaria mai au de așteptat, Croația a primit astăzi un vot pozitiv unanim. Potrivit unui comunicat, „de la 1 ianuarie 2023, controalele asupra persoanelor la frontierele terestre și maritime interne dintre Croația și celelalte țări din spațiul Schengen vor fi ridicate. Verificările la frontierele aeriene interne vor fi ridicate începând cu 26 martie 2023, având în vedere necesitatea ca aceasta să coincidă cu datele programului IATA de vară/iarnă. De la 1 ianuarie 2023, Croația va începe, de asemenea, să elibereze vize Schengen și va putea folosi pe deplin Sistemul de informații Schengen”.

Articolul precedentAustria se opune oficial intrării României în spațiul Schengen
Articolul următorMAE, avertisment: „Atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale”