Sursa foto: Gazeta de Sud

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, a comunicat oficial poziția pe care o are vizavi de rezultatul votului de ieri privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Țara noastră mai stă o vreme la „ușă”, după votul Austriei și al Olandei, motiv pentru care MAE avertizează că „se schimbă foaia”.

Chiar cu votul pro al Olandei, situația nu s-ar fi schimbat întrucât poziția Austriei fusese clară cu câteva zile înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Iar în contextul votului de ieri, MAE condamnă atitudinea decidenților austrieci vizavi de situația României, ba chiar arată că a avut loc o întrevedere fulger cu ambasadoarea Austriei la București, căreia i s-a comunicat că țara pe care o reprezintă aceasta a ajuns cumva pe o listă neagră.

Cumva, comunicatul asumat de MAE preia din retorica liderilor coaliției, care ieri însă au fost ceva mai temperați, ieșirile publice ale acestora subliniind dezamăgirea și faptul că România va continua să spere că va putea intra în spațiul european de liberă circulație. Însă pe lângă faptul că MAE consideră votul ca fiind o „atitudine nejustificată și inamicală a Austriei”, avertizează că ceea ce s-a întâmplat ieri în JAI „va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale”.

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat (…), în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează „sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”. (…)

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale.

Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, transmite MAE poziția oficială.

Articolul precedentRomânia rămâne în afara spațiului Schengen; reacțiile liderilor coaliției
Articolul următorJaf la o sală de jocuri de noroc din Constanța: autorul a plecat cu un telefon mobil și… 15 lei