bani

Un primar din județul Dolj va fi cercetat la parchet după ce Agenția Națională de Integritate a ajuns la conclusia că acesta nu poate justifica o diferență de 114,540 lei între averea dobândită și veniturile realizate.

În total, ANI a constatat averea nejustificată, conflictul de interese de natură administrativă, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 13 aleși locali.

Cât despre Ion Vizitiu, acesta este primar al comunei Breasta, iar ANI arată într-un comunicat că este vorba despre o diferență nejustificată în averea dobândită de acesta, „împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului de primar 2016 – 2020”.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Craiova, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către VIZITIU ION împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului de primar 2016 – 2020.

Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către VIZITIU ION a infracţiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a declarat veniturile realizate din jocuri de noroc, în valoare totală de 356.745 Lei, în declarațiile de avere depuse în perioada exercitării funcției publice”.

Cât despre conflictul administrativ, ANI arată că este vorba despre un alt primar, Ciprian Solomencu, care conduce comuna Nufăru, județul Tulcea, care, din 2020, până în prezent, „a încheiat două acte juridice care au produs un folos material pentru soția acestuia, constând în încasarea de subvenții în calitate de persoană fizică autorizată”.

Și Gavril Mihuț, primar al comunei Chiuiești, Cluj, este bănuit că „în perioada exercitării mandatului de primar (2020 – prezent) a emis în calitate de ordonator principal de credite acte administrative care au produs un folos material pentru fiul său constând în încasarea sumei totale de 14.440,03 lei ca urmare a achizițiilor directe efectuate de către Primăria comunei Chiuiești de la societatea comercială în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator unic”.

Alte persoane aflate în conflict administrativ sunt:

Ionuț Gabriel – consilier local în cadrul C.L. al comunei Nicolae Bălcescu, Călărași, care „în exercitarea mandatului de consilier local (2020 – prezent), deși avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor,a participat în datele de 24 noiembrie 2020 și 25 mai 2022 la deliberarea/adoptarea Hotărârilor C.L. al comunei Nicolae Bălcescu privind prelungirea unor contracte de închiriere a terenurilor primăriei și modificarea taxei anuale de închiriere, persoana evaluată fiind beneficiarul direct al contractelor, în calitate de locatar”.

Sergiu Teodorescu – consilier local în cadrul C.L. al comunei Nicolae Bălcescu, Călărași, care „în exercitarea mandatului de consilier local (2020 – prezent), deși avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor,a participat la data de 24 noiembrie 2020 la adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Nicolae Bălcescu privind prelungirea unor contracte de închiriere ale terenurilor primăriei și modificarea taxei anuale de închiriere, tatăl persoanei evaluate fiind beneficiarul direct al contractelor, în calitate de locatar”.

Cornelia Fartușnic, consilier local în cadrul C.L. al comunei Rădăuți-Prut, Botoșani, care „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2020 – prezent) deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor C.L., a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. în baza cărora Primăria Comunei Rădăuți-Prut (în calitate de concedent) a încheiat în anul 2021 cu persoana evaluată (în calitate de concesionar) un contract prin care Primăria i-a concesionat acesteia o suprafață de teren din proprietatea privată a comunei”.

Victor Lungu, consilier local în cadrul C.L. al comunei Cocora, Ialomița, care „în perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L.din data de 21 ianuarie 2021 privind inițierea procedurii de închiriere a unor suprafețe de teren aflate în proprietatea privată a comunei iar ulterior, atât persoana evaluată cât și fratele acestuia au încheiat cu Comuna Cocora un contract de închiriere pentru suprafețele de teren aflate în domeniul privat al acesteia”.

Fănică Hrițcușoru, consilier local în cadrul C.L al comunei Rădăuți-Prut, Botoșani, care „în calitate de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L Rădăuți-Prut din data de 31 martie 2021 privind prelungirea contractelor de concesiune a unor suprafețe de teren, iar ulterior a încheiat la data de 06 mai 2021 un Act adițional la Contractul de concesiune încheiat de către acesta în anul 2016 cu Primăria comunei Rădăuți-Prut”.

Cât despre starea de incompatibilitate, ANI arată că este vorba despre:

Leontin Dorin Hibais – actual primar și fost viceprimar al comunei Sarmizegetusa, Hunedoara, care „în perioada exercitării mandatului de viceprimar, societatea comercială în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic precum și funcția de administrator, a încheiat două contracte de prestări servicii în valoare de 6.664,00 Lei cu Școala Gimnazială Sarmizegetusa, aflată în subordinea/ autoritatea Consiliului local”.

Daniel Cândulețiu, primar al comunei Cârța, Sibiu, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 octombrie 2020 – 02 noiembrie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”.

Marin Mincan, consilier local în cadrul C.L. al comunei Celaru, Dolj, care „în perioada 30 iunie 2016 – 31 decembrie 2022, Primăria comunei Celaru şi C.L.al comunei Celaru au încheiat achiziţii directe în valoare totală de 622.587,71 lei cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deține funcția de director”.

Florin Mareș, consilier local în cadrul C.L al comunei Podenii Noi, Prahova, care „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2020 – prezent), societatea comercială în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator a încheiat un contract de prestări servicii și un act adițional cu Școala Gimnazială Comuna Podenii Noi, entitate aflată în subordinea UAT Podenii Noi”.

Istrate Culcă, fost consilier local în cadrul C.L al comunei Rodna, Bistrița-Năsăud, „în perioada exercitării mandatului 2016 – 2020 de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia soția persoanei evaluate deține funcția de director economic a încheiat cu Primăria comunei Rodna un contract de prestări servicii, în baza căruia societatea a încasat suma totală de 21.420 lei”.

Articolul precedentAUR și-a anunțat candidații la alegerile parlamentare. Cu cine defilează, sub sloganul „România suverană, vizibilă în Europa”
Articolul următorDe ce minte șeful Gărzii de Mediu Ilfov în privința aerului otrăvit din sudul Capitalei? La hidrogen sulfurat depășirea este de 150%!