Director ANPC, recomandare pentru români: Cumpăraţi pește şi produse din peşte doar din locuri autorizate. Verificaţi data limită de consum

Consumatorii trebuie să solicite și să păstreze bonul de casă.

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, îi avertizează pe românii care vor cumpăra peşte şi produse din peşte în această perioadă. El recomandă ca aceste produse să fie cumpărate doar din locuri autorizate. Cumpărătorii sunt sfătuiți să refuze să le cumpere dacă au îndoieli privind gradul de prospeţime şi calitatea lor. Directorul general al ANPC a reamintit că anii trecuți, comisarii instituţiei au găsit mai multe produse neconforme în urma verificărilor efectuate.

Ce recomandări face Paul Anghel

Paul Anghel a postat, joi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj adresat românilor care în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi Floriilor cumpără peşte şi produse din peşte. El a făcut mai multe recomandări pentru alegerea potrivită a peştelui şi produselor din peşte.

„Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa măzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi.”, a explicat Paul Anghel.
El a recomandat consumatorilor să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a -și forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime. La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, consumatorii trebuie să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

În urma controalelor efectuate în anii trecuți, comisarii instituţiei au găsit mai multe produse neconforme. Astfel, chefalul proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă prezenta muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată, crapul proaspăt prezenta semne vizibil de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burtă moale), produsul fiind în afara datei limită de consum, scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistenţa moale şi miros nespecific, macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte.

Marcel Ciolacu: ”Evaluarea miniștrilor se face de către premier”

Articolul precedentMarcel Ciolacu: ”Evaluarea miniștrilor se face de către premier”
Articolul următorRețea de vaccinări fictive, în Neamț: printre persoanele vizate se află și un preot