Efectul devastator al inflației: Cei mai mulți salariați români se plâng că nu mai pot face față creșterii prețurilor

De asemenea, mulți angajatori au probleme financiare.

Cei mai mulți angajați din România nu au beneficiat anul acesta de o creștere salarială, în condițiile creșterii explozive a prețurilor la produse alimentare, carburanți și energie electrică. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), nivelul inflației a ajuns la 14, 5 % la sfârșitul lunii mai, fapt care a condus la scăderea puterii de cumpărare cu un procent de 50 %, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs, potrivit economedia.ro.

Cea mai mare parte a respondenților, un procent de 51%, nu au primit nicio majorare salarială, un sfert primind doar promisiunea unei majorări salariale din partea angajatorilor

Doar un procent de 37 % din angajații care au răspuns la întrebările sondajului au afirmat că au primit o mărire salarială de la începutul anului, în timp ce 12% au spus că au primit beneficii extrasalariale, cum ar fi tichete de masă sau prime ocazionale. Angajații chestionați spun că veniturile pe care le au nu acoperă nivelul inflației, afirmând că iau în calcul să aplice și la alte joburi, un procent de peste 19% dintre respondenți dorind să discute cu angajatorii despre creșterea salariului.

 Mulți angajatori se confruntă la rândul lor cu probleme financiare

„ Chiar dacă cele mai recente date statistice oferite de INS arată o creștere a câştigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este că angajații resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului și cel al prețurilor de pe piață. Situația nu este mai strălucită nici de partea angajatorilor, întrucât se văd nevoiți să suplimenteze bugetele de salarii sau să adopte noi strategii care să le permită să își mențină nivelul de producție. Chiar și în ciuda acestor presiuni economice, piața muncii este în cel mai dinamic punct în care a fost în ultimii doi ani și jumătate, atât din punct de vedere al ofertelor, cât și din cel al aplicărilor, iar această mobilitate nu poate fi decât un semn bun pentru economia românească”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

56% dintre angajați cred că o mărire salarială cuprinsă între 10 și 30% ar putea scădea efectele inflației în cazul lor, în timp ce aproape un sfert ar avea nevoie de o mărire de 31-50%, iar 20% dintre angajați ar avea nevoie de o majorare de peste 50%. Potrivit sondajului, unu din zece angajați români plănuiește să se ocupe și de alte proiecte profesionale, pentru a-și suplimenta veniturile. Conform sondajului BestJobs, 44% dintre angajații români spun că nivelul de trai li s-a schimbat substanțial, din cauza creșterii prețurilor alimentelor, bunurilor de larg consum, produselor vestimentare, utilităților și carburanților.

Trei deținute au încercat să se sinucidă în penitenciarul unde este închisă Elena Udrea

Articolul precedentTrei deținute au încercat să se sinucidă în penitenciarul unde este închisă Elena Udrea
Articolul următorDavid Popovici: ”Nu mi-am dorit niciodată jucării, mașini sau jocuri video. Era suficient să mă lași să mă joc în parcuri și grădini pentru a mă face fericit”